Trucuri cu apa

Este extrem de amuzant sa te joci cu apa si, in acelasi timp, o ocazie foarte buna de a invata diverse procese stiintifice. Iata trei trucuri cu apa, pe care le poti face alaturi de micutul tau.

Poate apa sa mearga? Cum se formeaza ploaia? Poti colora o floare? Uimeste-ti copilul cu niste trucuri simplu de realizat, dar fascinante si pline de invataturi!

  • Apa calatoare

In acest experiment, copilul are ocazia sa vada daca apa se poate „plimba” dintr-un pahar in altul, fara ca cineva sa puna mana pe pahar.

Ai nevoie de: Doua pahare (unul plin cu apa, iar celalalt gol) si un prosop de hartie. (Daca vrei sa evidentiezi mai bine experimentul, poti colora apa.)

Cum se face: Este important de retinut ca procesul este foarte lent. S-ar putea ca micutul tau sa vrea sa vada cum se intampla imediat, dar va avea nevoie de rabdare.

Pune paharul plin cu apa pe 2-3 carti, iar pe cel gol plaseaza-l langa. Pune un capat al prosopului de hartie in apa, iar pe celalalt in paharul gol. Iata ce ar trebui sa se intample:

apa1Ce se intampla? Procesul se numeste „actiune capilara” – apa se misca de-a lungul micilor gauri din fibrele prosopului de hartie. Acelasi lucru se intampla si la plante.

  • Ploaie intr-un borcan

Prin acest experiment, copilul poate invata foarte bine despre circuitul apei in natura si cele trei stari de agregare.

Ai nevoie de: Un borcan de sticla, o farfurie, apa si cuburi de gheata. (In alte cuvinte, deja ai doua dintre starile apei – lichida si solida. Putem oare ajunge si la starea gazoasa, anume norii?)

Cum se face:

  • Fierbe apa si pune-o in borcan, cat sa umpli cam o treime.
  • Pune farfuria peste gura borcanului si asteapta vreo 2 minute.
  • Pune cuburile de gheata pe farfurie si urmareste ce se intampla in borcan.
  • Ar trebui sa vezi cum se scurg picaturi de apa pe marginea borcanului. Ai facut ploaie!

Ce se intampla? Farfuria, racita de cuburile de gheata, provoaca umezeala in aerul cald din interiorul borcanului. Astfel, se intampla procesul de condensare, prin care vaporii de apa se transforma in picaturi. Acelasi lucru se intampla si in atmosfera: aerul cald se ridica, intalnindu-l pe cel rece, si vaporii formeaza astfel precipitatiile.

  • Flori colorate

Vorbeam mai sus despre actiunea capilara, un proces intalnit si la plante. Urmatorul experiment este perfect pentru a evidentia cum „beau” apa plantele. Copilul va invata astfel cum se hranesc plantele prin radacina si tulpina.

Ai nevoie de: Flori albe (garoafele ar fi potrivite), pahare cu apa, coloranti alimentari.

Cum se face:

Ia doua pahare pline cu apa. Intr-unul, pune un colorant alimentar (sa zicem, rosu) si lasa apa din celalalt pahar asa cum este.

Despica in doua tulpina uneia dintre flori si pune o parte in paharul cu apa incolora si o parte in paharul cu apa colorata. Din nou, vei avea nevoie de rabdare. Dar iata ce ar trebui sa se intample, dupa o vreme:

apa3Ce alte trucuri cu apa mai stii? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s