Trimestrul 4 de sarcina. Importanta primelor 3 luni din viata bebelusului

Stim ca sarcina e impartita in 3 trimestre, dar stiai ca exista si trimestrul 4 de sarcina?

Chiar daca se nasc „la termen”, bebelusii nu sunt complet pregatiti pentru viata extrauterina in primele luni de viata, ne spune Vania Limban, consultant in alaptare si sanatate perinatala si prima moasa independenta din Romania.

Invitata alaturi de Simona Dragomir in emisiunea Traieste Sanatos cu Simona, Vania Limban a explicat ca bebelusul ar mai avea nevoie de inca trei luni in burtica mamei lui, in asa fel incat creierul lui sa se dezvolte cu inca 20%.

Din acest motiv se considera ca in primele trei luni dupa nastere (considerate trimestrul 4 de sarcina) este foarte importanta reproducerea conditiilor din viata intrauterina, pentru a ajuta bebelusul sa se dezvolte corespunzator.

Parintii si adultii din jurul copilului trebuie sa tina cont de faptul ca, in aceasta perioada, bebelusul isi foloseste simturile – tactil, auz, vaz, gust, miros – pentru a comunica cu lumea din jurul lui si isi exprima emotiile plangand sau zambind/razand.

In acest sens, Vania Limban ii invita pe parinti ca, mai ales in primele 3 luni de la nastere, sa-l atinga si sa-l imbratiseze cat mai des pe cel mic, sa-i vorbeasca pe un ton linistit, sa-l legene, sa-l mangaie atunci cand ii schimba scutecul sau cand ii fac baie.

De asemenea, e important ca parintii sa raspunda imediat la plansul bebelusului, stiind ca el exprima totdeauna o nevoie ce trebuie implinita.

Pentru a creste sanatos si echilibrat emotional, copilul are nevoie de aceeasi atitudine pline de iubire, grija si blandete si pe parcursul urmatoarelor luni de viata.

Astfel, pana la implinirea celor 1000 de zile, respectiv pana cand copilul implineste doi ani, parintii sunt indemnati:

  • sa vorbeasca cat mai des cu cel mic, pentru ca-l va ajuta sa invete sa vorbeasca mai devreme;
  • sa-i cante muzica si cantecele care-i fac placere, intr-un ritm potrivit;
  • sa-l priveasca in ochi atunci cand ii vorbesc micutului, pentru ca astfel va incepe sa faca legatura dintre cuvinte si sentimente mult mai usor.

Afla mai multe despre trimestrul 4 de sarcina ascultand discutia Simonei Dragomir cu Vania Limban: 

Descopera AICI intreaga serie audio PRIMELE 1000 DE ZILE. 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s