Traditii de Boboteaza

In fiecare an, pe 6 ianuarie, in toate bisericile si manastirile ortodoxe are loc slujba de Boboteaza. De aceasta zi sunt legate numeroase traditii si obiceiuri, precum sfintirea tuturor apelor, inotul dupa cruce, colinde specifice si busuiocul pus sub perna.

Aceasta este slujba de sfintire a apei in semnul Botezului lui Hristos, botez savarsit de Inaintemergatorul si Botezatorul Ioan.

Boboteaza (botezul) este prima Taina Sfanta. Se sfinteste apa, numita si “aghiasma mare”, din care se va bea doar in zilele de post negru si atunci cand binecuvanteaza duhovnicul.

Preotul colinda cu Botezul prin toate casele. In aceste zile se scufunda crucea in apa sfintita.

Afla mai multe despre apa, misterele si puritatea ei aici.

La Patriarhia din Bucuresti exista obiceiul stropirii unei cruci acoperite cu gheata si flori, asezata chiar in fata Catedralei. Astfel, se sfinteste intreaga creatie: pamantul, animalele, plantele, oamenii.

Preotul merge la o apa curgatoare in care arunca crucea iar barbatii intra in apa sa o aduca inapoi. Cel ce va scoate scoate crucea din apa va avea parte de sanatate si bunastare tot anul.

In ceea ce le priveste pe fetele de maritis, traditia spune ca, pentru a-si visa ursitul, tinerele isi pun busuioc sub perna, in Noaptea de Boboteaza. De asemenea, cele care cad in aceasta zi pe gheata, se vor casatori in acelasi an.

Tot pe 6 ianuarie, cu aceasta ocazie, se spune ca nu se dau lucruri cu imprumut, nu se spala rufele si nimeni nu ar trebui sa se certe.

Tu ce alte traditii de Boboteaza mai stii?

sursa foto: crestinortodox.ro


Un comentariu la „Traditii de Boboteaza”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s