Toti elevii din Romania vor beneficia de transport public gratuit

Potrivit unei Ordonante de urgenta aprobate saptamana trecuta de Guvern, privind reglementarea unor masuri in domeniul educatiei, toti elevii din Romania vor beneficia de transport public gratuit.

Conform ordonantei, operatorii de transport au obligatia sa asigure transportul gratuit al elevilor si al altor categorii de persoane care beneficiaza de facilitati specifice de transport.  In caz contrar, risca sanctiuni, precum incetarea contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane, prin curse regulate, la nivel judetean, sau retragerea licentei de traseu, in cazul transportului interjudetean.

Ordonante cuprinde si o serie de prevederi privind examenul de Bacalaureat din acest an.

Astfel, pentru anul scolar 2019-2020, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal si probele de evaluare a competentelor digitale se echivaleaza/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.

De asemenea, Statul va asigura sprijin financiar si pentru unitatile de invatamant particular autorizate provizoriu, mai prevede Ordonanta.

Astfel, Statul asigura finantarea de baza si pentru prescolarii si elevii din invatamantul de stat, pentru prescolarii din invatamantul particular si cel confesional, autorizat provizoriu, precum si pentru elevii din invatamantul general obligatoriu particular si cel confesional, care studiaza in unitati de invatamant autorizate provizoriu. De asemenea, statul asigura finantarea de baza pentru invatamantul profesional, liceal particular si cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendarii cursurilor din anul scolar 2019-2020, incepand cu data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta. Finantarea se face in baza si in limitele costului standard per elev, per prescolar, dupa caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s