Tot ce trebuie sa stie parintii. 90 de intrebari si raspunsuri

Stiu ca esti un parinte modern, care se confrunta in fiecare zi cu intrebari, provocari la care nu poti raspunde si reactiona doar bazandu-te pe instinct sau pe ce ai vazut acasa, la parintii tai.

Francois Dumesnil, expert in psihologia copilului, ne invata in cartea “Tot ce trebuie sa stie parintii. 90 de intrebari si raspunsuri”, aparuta la Editura Polirom, ca a aduce pe lume un copil nu dureaza numai noua luni, ci 18 ani. E un timp in care destinele va sunt strans legate, 18 ani in care comportamentul copilului iti suscita zilnic interesul.

[imagelink=”1502″] Ai sarcina de a hotari in permanenta ce e mai potrivit pentru el, iar asta stiu ca nu este intotdeauna un lucru usor. Insa trebuie sa faci distinctia intre ceea ce este sau nu este indicat, tinand cont in acelasi timp de nevoile sale de copil, dar si de limitele tale ca parinte. Simtul comun sau ceea ce se numeste in limbaj popular bun simt isi arata limitele, de cele mai multe ori. Cred ca ti s-a intampla si tie, macar o data, cand ceea ce parea extraordinar la o prima vedere sa nu mai para la fel, dupa ce ai facut o analiza in detaliu.

Trebuie sa ai mereu in minte si sa tii cont de faptul ca esti parintele unui copil care trebuie sa se adapteze unei nevoi primare, inteleasa ca nevoia de a fi cineva. Capacitatea unica de care beneficiaza copilul, incepand de la aproximativ un an si jumatate, de a dispune de o imagine mentala despre el insusi, il face sa nu se mai multumeasca doar cu satisfacerea trebuintelor fizice. Nu mai simte doar nevoia de a-si alimenta organismul, ci si nevoia de a-si alimenta personalitatea in formare.

De ce ar fi asa de important acest lucru pentru copil? Pentru ca acest copil interior se hraneste cu pespectiva celorlalti, e foarte important feedback-ul pe care il oferi mereu. Prin cuvintele, gesturile si comportamentul tau ca parinte se construieste acel “aliment” minune care hraneste personalitatea – stima de sine sau modul in care te vezi tu pe tine.

Te las sa descoperi singur sau sa redescoperi bucuria de a fi parinte impreuna cu Francois Dumesnil, in cartea “Tot ce trebuie sa stie parintii. 90 de intrebari si raspunsuri”, aparuta la Editura Polirom.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s