Tomatis – terapie auditiva

Metoda Tomatis este o terapie care poate schimba vieti, prin echilibrarea balantei emotionale. Terapia te invata sa asculti, pentru a comunica mai bine, pentru a-ti imbunatati relatia cu tine insuti si cu cei din jur.
Terapia folosita priveste omul in totalitate (trup si suflet), intr-o perspectiva completa si echilibrata.

Terapia consta in sesiuni de auditie. Numarul si durata sedintelor depind de fiecare problematica in parte. Muzica folosita este alcatuita in special din concertele pentru vioara ale lui Mozart la care se adauga efectul Tomatis.
Muzica lui Mozart este caracterizata prin ritm (care actioneaza asupra corpului), prin armonie (care are impact asupra emotiilor) si prin melodicitate (care influenteaza benefic intelectul).
Efectul Tomatis este dat de contrastul care determina contractia si relaxarea aleatoare a muschilor urechii interne. Acest contrast se face prin trecerea brusca de la frecvente joase (care nu necesita un efort special din partea urechii interne), la frecvente inalte. Frecventele inalte produc o stimulare mult mai mare a sistemului nervos, in comparatie cu frecventele joase. Metoda Tomatis este  cea care ajuta urechea sa receptioneze sunetele cu frecventa inalta.

Principiile cercetarilor Dr.Tomatis pot fi concentrate in urmatoarele 3 legi :
1.Vocea contine numai sunetele pe care le aude urechea.
2.Daca procesul de ascultare este modificat, vocea este inconstient si imediat modificata.
3.Este posibil ca fonatia sa se transforme durabil, atunci cand stimularea auditiva este mentinuta o perioada indelungata de timp( legea remanentei).

Aparatura folosita are caracteristici operationale specifice.Aceasta foloseste efectul Tomatis, si in plus sunetul este propagat atat prin conducere osoasa, cat si aeriana.Aceasta propagare se face astfel incat propagarea osoasa sa treaca pe planul doi, iar sunetele sa fie prelucrate corect si impulsul trimis catre creier sa fie propice.

Cele mai importante rezultate ale Terapiei Tomatis au fost relatate de catre parinti, care au observat imbunatatiri in:
–    calitatea vocii (vorbita si cantata)
–    concentrare
–    capacitatea de invatare
–    intelegere
–     imbunatatirea memoriei
–    abilitatea de a comunica
–    abilitatea de a scrie
–    exprimare orala si scrisa
–    abilitati motorii:balans, coordonare, echilibru
–    punctualitate
–    imbunatatirea comportamentului (mai calm, mai deschis)
mai independenti, mai increzatori in propriile puteri

Rezultatele metodei Tomatis se pot observa uneori relativ repede, in cateva saptamani sau uneori chiar in cateva zile, urmand sesiunile de auditie, fiind in stransa legatura de fiecare problematica in parte. Aceste imbunatatiri si schimbari nu se observa doar in timpul programului de auditie, ci dureaza perioade lungi de timp, uneori putand fi permanente.

Nu exista limita de varsta care sa influenteze imbunatatirile obtinute prin metoda Tomatis. Experienta arata ca in marea majoritate a cazurilor, rezultate bune sunt obtinute de persoane de toate varstele: copii, adolescenti, adulti, varstnici.

Terapia Tomatis a rezolvat probleme din spectre variate :
tulburari de limbaj :dislexie, dispraxie, disfazie, discalculie,
dificultati de atentie, scaderea memoriei si a capacitatii de concentrare : ADHD, ADD,
tulburari affective si emotionale : depresie, anxietate,
tulburari pervasive de dezvoltare : autism, sindrom Asperger, sindrom Rett.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s