Teme facute acasa sau la after school?

Cauti cea mai buna solutie pentru organizarea programului copilului tau dupa scoala? Iata cateva informatii care te vor ajuta sa iei decizia cea mai buna pentru cel mic.

Odata ce copilul tau intra in invatamantul primar, este important sa analizezi foarte serios optiunile pentru organizarea programului sau dupa scoala.

Ideal ar fi ca unul dintre parinti sa se ocupe de copil, sa organizeze si sa urmareasca indeaproape programul de masa, odina si lucru. Asta presupune multa rabdare, implicare din partea parintelui (si chiar asumarea deciziei de a nu avea un job). Date fiind conditiile sociale actuale, aceasta varianta este tot mai rara.

Exista si varianta in care ai o persoana de incredere (bunici, matusi, bone), care pot prelua copilul de la scoala si se ocupa de el dupa-amiaza. Este o solutie comoda pentru caminul tau, unele treburi casnice fiind preluate de aceste persoane. Pentru copil, aceasta solutie e benefica doar in situatia in care persoana respectiva are cunostintele necesare pentru a sprijini copilul la teme, sunt rigurosi in respectarea programlui de lucru si nu cedeaza la presiunile copilului.

O alta optiune ar fi locurile after school. Si aici avem mai multe tipuri.

  • Sunt scoli ale caror spatiu le permite organizarea programului “scoala dupa scoala”. Temele sunt facute cu invatatori din scoala, copiii mananca fie pachetelul de acasa, fie un pranz in sistem catering, programul este de regula pana in ora 16-17, iar taxele sunt foarte mici. Solutia este viabila pentru famillile cu venituri mici. Dezavantajul este ca micutul sta in acelasi loc, in aceeasi banca, in acelasi mediu formal mai mult de 8 h/zi iar grupele de lucru sunt numeroase si neomogene ca varsta.
  • Exista si varianta unui after school privat, in afara scolii. Unele desfasoara doar activitati de acest gen, altele au in aceeasi locatie si activitati de cresa/gradinita. Daca spatiul este bine delimitat, se cunoaste clar destinatia si responsabilitatea personalului iar copiii nu sunt amestecati, prezenta gradinitei in acelasi loc nu afecteaza activitatea de after school. Spatiile trebuie amenajate atractiv, astfel incat sa il faca pe copil sa se simta mai aproape de casa.

Un aspect ce trebui urmarit la un after school este calificarea personalului. Este indicat ca cei mici sa isi faca temele cu personal calificat, ideal cu experienta practica in invatamantul primar.

Te vei intalni des cu situatia in care invatatorul de la scoala lucreaza si la un after school privat si iti vei pune intrebarea daca este bine sa il dai si tu la acelasi after school. Si aici sunt argumente pro si contra. In primul rand, decizia trebuie sa o iei fara a te simti cumva conditionat(a). Un om care te preseaza emotional, stiind ca este vorba de copilul tau, nu este un profesionist iar acest lucru ar trebui sa te puna in garda.

Un avantaj al lucrului cu invatatorului de la clasa este acela ca el cunoaste cel mai bine punctele forte si punctele slabe ale elevului, putand astfel interveni eficient la after school in corectarea si/ sau consolidarea unor cunostinte. Dincolo de acest aspect, munca suplimentara a temelor poate fi diferentiata in functie de nevoi. Mai exista si avantajul omogenitatii – daca elevii sunt din aceeasi clasa, se lucreaza mult mai usor, copiilor ramanandu-le timp si de joaca.

Un dezavantaj al acestei colaborari poate fi pierderea obiectivitatii. Profesorul poate deveni prea permisiv sau prea exigent cu cei de la after school, transmitand parintilor doar feedbackuri fals pozitive.

Exista avantaje si in varianta in care copilul lucreaza cu alt invatator. Astfel, el poate interactiona cu un alt stil, poate vedea si alta abordare iar tu, ca parinte, poti avea si o a doua parere despre activitatea copilului.

Ce nu trebuie sa pierzi din vedere cand alegi un after school este modul de structurare al grupelor si numarul de copii in grupa. Rezultate optime se obtin cu aceeasi grupa de varsta si un maxim de 10 copii.

Preluarea si transportul copiilor de la scoala la after este un element important. Cand vizitezi un after school, intreaba de la ce scoli iau copiii. Daca sunt mai mult de 3-4 scoli, mai ales la distanta considerabila una de alta, poate fi o problema. Cum copiii ies de regula la aceeasi ora, vor fi elevi care vor avea ceva de asteptat. Asigura-te ca micutul tau va fi in siguranta.

Un after school trebuie sa ofere si activitati optionale – copilul are nevoie de activitati extracurriculare si, logistic vorbind, ar fi bine sa se afle toate in acelasi loc.

Indiferent ca alegi varianta de after school cu invatator de la clasa sau nu, cu bona sau bunic, tot este indicat sa te implici zilnic in verificarea copilului. Sunt suficiente 15 minute pentru a face aprecieri asupra activitatii de la scoala, a invatarii lectiilor si efectuarii temelor. Copilul va fi motivat, va sti ca iti pasa si, in caz de nevoie, poti corecta la timp anumite nereguli.

Autor articol: Georgiana Abrudan – Proesor invatamant primar


Un comentariu la „Teme facute acasa sau la after school?”

  1. Buna, seara sunt un parinte lipsit de experienta. Am copilul la o scoala care are si afterschool.suntem in clasa a Ia. Ne trezim, aproape zilnic cu teme de facut acasa. Am incercat sa abordez invatatoarea si mi s a spus ca nu primeste copilul teme acasa ptr ca are ea chef. Doresc si eu, daca se poate un sfat mentionez ca baiatul sta acolo (scoala+afterschol 10 ore) multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s