Somnul insuficient, risc de obezitate pentru copii

Copiii de pana in cinci ani care nu dorm suficient sunt predispusi riscului de a deveni obezi pana la finalul claselor primare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

„Am descoperit o puternica relatie intre durata somnului nocturn la varsta mica si obezitatea la copiii cu varste intre cinci si noua ani”, declara oamenii de stiinta de la Universitatea California din Los Angeles, citati de Mediafax.

Studiul lor a durat cinci ani iar la el au participat 1.930 de copii. Cercetatorii au tinut cont de mai multi factori care influenteaza greutatea, cum ar fi activitatea fizica a copiilor si greutatea parintilor, urmarind in paralel numarul de ore dormite pe noapte si al celor petrecute pentru siesta.

Rezultatele studiului arata ca, in medie, copiii mici dormeau 10 ore pe noapte, in timp ce copiii mai mari dormeau, in medie, noua ore si jumatate. Insa, in ambele grupuri, anumiti copii nu dormeau mai mult de cinci ore si jumatate.

La incheierea studiului, 33% dintre copiii care aveau sub cinci ani la inceputul acestuia erau obezi sau supraponderali. Totodata, 36% dintre copii, care la inceputul studiului aveau intre 5 si 13 ani, inregistrau probleme de greutate.

„In cazul copiilor mici, somnul insuficient – la inceputul studiului – a accentuat puternic probabilitatea ca un copil cu o greutate normala sa fie supraponderal cinci ani mai tarziu si ca un copil suporaponderal sa devina obez”, au explicat autorii cercetarii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s