Sfaturi simple pentru un ficat sanatos

Sfaturi simple pentru un ficat sanatos

O problema care ii paste pe cei care nu duc un stil de viata sanatos si echilibrat este de a avea un ficat gras. Mai mult, ficatul gras poate duce la multe complicatii neplacute. La Traieste Sanatos cu Simona, am cautat o serie de sfaturi care sa ne fereasca de astfel de probleme, mentinandu-ne astfel un ficat sanatos.

Ficatul gras (a nu se confunda cu ficatul obosit) este adesea o consecinta a unei alimentatii necorespunzatoare, incarcata de calorii, grasimi saturate, carbohidrati rafinati si sare, completata de un stil de viata sedentar. Junk food, fast food, dulciuri, bauturi carbogazoase – toate acestea pot duce la o inflamare a ficatului si, in cele mai grave cazuri, la noduli in ficat.

Mai rar, ficatul gras este determinat si de un factor genetic, putand aparea in urma diabetului zaharat, a tulburarilor lipidelor in sange sau a hipotiroidei.

Din fericire, nu ai nevoie de tratament medicamentos pentru a-ti mentine un ficat sanatos. „Daca faci lucrurile din timp, exista sansa sa nu apara nicio consecinta in ficat – sa nu mai ai ficat gras, sa nu mai ai boala hepatica si analizele sa revina la normal”, explica dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog. Iar sfaturile sale includ:

  • o restrictie calorica moderata;
  • aport mai mare de cereale integrale, de fructe si legume, de salate;
  • mai putine grasimi saturate, sucuri, dulciuri;
  • exercitiu fizic constant, 30-40 de minute/ zi, minimum 4-5 zile/ saptamana.

Afla si mai multe sfaturi despre cum iti mentii ficatul sanatos, acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s