Sfaturi simple pentru un ficat sanatos

Sfaturi simple pentru un ficat sanatos

O problema care ii paste pe cei care nu duc un stil de viata sanatos si echilibrat este de a avea un ficat gras. Mai mult, ficatul gras poate duce la multe complicatii neplacute. La Traieste Sanatos cu Simona, am cautat o serie de sfaturi care sa ne fereasca de astfel de probleme, mentinandu-ne astfel un ficat sanatos.

Ficatul gras (a nu se confunda cu ficatul obosit) este adesea o consecinta a unei alimentatii necorespunzatoare, incarcata de calorii, grasimi saturate, carbohidrati rafinati si sare, completata de un stil de viata sedentar. Junk food, fast food, dulciuri, bauturi carbogazoase – toate acestea pot duce la o inflamare a ficatului si, in cele mai grave cazuri, la noduli in ficat.

Mai rar, ficatul gras este determinat si de un factor genetic, putand aparea in urma diabetului zaharat, a tulburarilor lipidelor in sange sau a hipotiroidei.

Din fericire, nu ai nevoie de tratament medicamentos pentru a-ti mentine un ficat sanatos. „Daca faci lucrurile din timp, exista sansa sa nu apara nicio consecinta in ficat – sa nu mai ai ficat gras, sa nu mai ai boala hepatica si analizele sa revina la normal”, explica dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog. Iar sfaturile sale includ:

  • o restrictie calorica moderata;
  • aport mai mare de cereale integrale, de fructe si legume, de salate;
  • mai putine grasimi saturate, sucuri, dulciuri;
  • exercitiu fizic constant, 30-40 de minute/ zi, minimum 4-5 zile/ saptamana.

Afla si mai multe sfaturi despre cum iti mentii ficatul sanatos, acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s