Sfaturi pentru prima sedinta cu parintii

Noul an scolar provoaca emotii atat copiilor, cat si parintilor. Daca cei mici sunt curiosi ce vor face la scoala, adultii se pregatesc de sedinta cu parintii. Cum transformi intalnirea cu profesorul intr-un succes? Afla aici.

Sedinta cu parintii este un subiect delicat pentru cei mari si mici deopotriva. Copiii se intreaba ce au facut rau (nu este cazul si pentru intalnirea de la inceput de an scolar, dar pe parcurs), in timp ce adultii vor sa se asigure ca micutii lor au parte de cea mai buna educatie, de un profesor intelegator si care ii sustine, de ajutor si de dezvoltare. Da, este o fraza lunga. Pentru ca parintii au multe asteptari. Si este normal.

Dar si profesorii, la randul lor, au asteptari de la parinti. Pentru ca orice relatie presupune reciprocitate. De aceea, iata ce sa stii inainte de prima sedinta cu parintii.

Fa-ti temele

Poti profita mult mai mult de pe urma acestei intalniri, daca vii pregatit/a:

  • afla care este programa scolara,
  • familiarizeaza-te cu scoala (impreuna cu micutul tau, mergeti intr-o vizita la scoala, cat inca este vacanta),
  • discuta cu puiul tau si intreaba-l ce pasiuni are,
  • fa-ti o lista de intrebari pentru profesor, pentru a nu devia de la subiect si pentru a nu te pierde pe parcurs.

Concentreaza-te

Cum spuneam mai sus, lista de intrebari pentru profesor este una dintre prioritati. Dar gandeste-te ca, daca si ceilalti parinti vin cu o sumedenie de intrebari, profesorul nu mai are timp sa isi faca propria sa prezentare.

De aceea, pe lista pe care o pregatesti, subliniaza 2-3 subiecte care reprezinta o prioritate pentru tine si pentru copilul tau. Urmareste cu atentie ce se vorbeste la sedinta, pentru ca s-ar putea sa iti bifezi niste intrebari de pe lista, fara ca tu sa le pui.

Lasa-ti copiii acasa

Motivul principal pentru care, adesea, copiii nu sunt invitati la sedinta cu parintii este ca cei mici s-ar plictisi. Daca mai ai si un bebelus, incearca sa gasesti pe cineva care sa stea cu el o ora (celalalt parinte, bunica, bona).

Altfel, vei fi doar partial atent/a la ce se vorbeste la sedinta, pentru ca vei fi prea ocupat/a sa iti urmaresti copiii. Sedinta nu dureaza mult, daca totul decurge intr-o ordine, asa ca nu iti face griji: te vei intoarce in scurt timp la cei dragi.

Vino cu o minte deschisa

Multi parinti vin la intalnirea cu profesorul cu o atitudine defensiva (mai ales daca este o sedinta care are loc in mijlocul anului). Nu privi profesorul ca pe un inamic, ci ca pe un aliat, un ajutor in cresterea copilului. Poate iti va fi greu sa auzi de probleme legate de copilul tau, dar ai incredere ca profesorul vrea doar binele micutului.

Daca sunt probleme de disciplina, nu cauta scuze, ci asculta si construieste un plan impreuna cu profesorul. Daca sunt probleme legate de note, verificati impreuna ce solutii aveti. Daca, la inceput de an scolar, afli de niste reguli care nu sunt ca la tine acasa, nu te impotrivi, ci incearca sa afli de ce sunt asa.

Ofera-ti ajutorul

Odata ce copilul tau a inceput scoala, nu inseamna ca cel mic este acum doar responsabilitatea scolii. Parintii si profestorii fac o echipa care sustin dezvoltarea copilului.

La sedinta, intreaba cum iti poti ajuta copilul acasa. Pe ce este nevoie sa pui accentul si cum poti contribui la acest conglomerat numit educatie.

Sarbatoreste dezvoltarea copilului tau

Din nou, acest sfat este pentru intalnirile ulterioare cu profesorul. Dupa ce vii de la sedinta, felicita-ti copilul pentru dezvoltarea sa, pentru munca depusa. Asigura-te ca stie cat de mandru/ mandra esti de eforturile sale. Acolo unde este loc de imbunatatiri, stabiliti in familie ce puteti face pentru o crestere in acea directie.

Nu veni cu o falca in cer si alta-n pamant acasa, nici daca afli ca micutul tau are probleme. Daca te-ai suparat la sedinta, da-ti timp sa te calmezi si apoi discuta cu cel mic despre acea problema. Vei vedea ce minuni face comunicarea in relatia cu copilul tau.

Anunta daca nu poti ajunge

Sunt parinti care nu vin la intalnirea cu profesorul fie pentru ca au treaba, fie pentru ca sunt de parere ca micutii lor se descurca si singuri, fie pentru ca nu se simt bine… Se gasesc multe scuze, unele mai indreptatite, altele mai putin.

Ideea este ca, daca nu poti ajunge, anunta profesorul si incearca sa contramandezi. Gaseste-ti timp in program pentru aceasta intalnire, intrucat este foarte importanta.

Practic, la sedinta cu parintii afli despre acele ore in care nu esti alaturi de copilul tau. Afli cum se dezvolta, cum s-a schimbat, ce pasiuni si-a gasit.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s