Senatul a adoptat propunerea legislativa pentru transformarea zilei de 1 Iunie in zi libera nationala

  • Senatul a adoptat cu 98 de voturi pentru propunerea legislativa pentru modificarea articolului 139 din Legea nr.53 / 2003 – Codul Muncii, care vizeaza declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sarbatoare legala, ea devenind astfel zi libera la nivel national
  • Propunerea legislativa este sustinuta de campania derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Iantu si Tily Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi, asociatii de parinti, carora li s-a alaturat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie
  • Campania urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania, determinandu-i pe cei din urma sa petreaca mai mult timp de calitate alaturi de cei mici 

Bucuresti, 14 septembrie 2016 – Senatul Romaniei a adoptat, cu 98 de voturi pentru, propunerea legislativa care modifica articolul 139 din Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii, ce vizeaza declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sarbatoare legala, ea devenind astfel zi libera la nivel national. Datorita acestui proiect legislativ de 1 Iunie parintii vor avea o zi libera in plus pentru a sarbatori impreuna cu cei mici Ziua Copilului, prin timp de calitate in familie.

Initiativa legislativa inaintata de senatoarea Rozalia Biro si de deputata Claudia Boghicevici, impreuna cu un grup format din numerosi parlamentari, este sprijinita de campania ce urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania, campanie derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Iantu si Tily Niculae -, specialisti psihologi, asociatii de parinti, carora li s-a alaturat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA).

Nevoia reala a copiilor de a petrece mai mult timp impreuna cu parintii este principala motivatie a acestui proiect de lege, care ma bucur ca a fost aprobat intr-o majoritate covarsitoare de colegii din Senat. Parintii si copiii vor avea o zi libera si vor putea sarbatori impreuna cea mai importanta zi din an pentru cei mici. Consider ca ar trebui sa ne gandim poate si la celelalte propuneri ale copiilor legate de sprijin financiar din partea statului.„, a declarat senatoarea Rozalia Biro.

In ceea ce priveste urmatoarele etape pe care aceasta initiativa legislativa le va parcurge, deputata Claudia Boghicevici precizeaza: “Ne bucura faptul ca Senatul a aprobat initiativa legislativa pentru 1 Iunie zi libera nationala. Conform procedurii parlamentare, propunerea merge acum la Camera Deputatilor spre dezbatere si aprobare. Speram sa fie sustinut de toti deputatii, indiferent de partidul din care fac parte. Este o initiativa in interesul copiilor”.

Campania care sustine initiativa legislativa a fost demarata in aprilie 2016 in urma semnalelor de alarma ridicate de numeroase studii, care arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin. Pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade. Conform expertilor, timp de calitate nu inseamna timp petrecut in aceeasi camera, ci ca parintii sa fie prezenti 100% in relatie, oferindu-le copiilor intreaga atentie.

Pentru ca de mai bine de 10 ani suntem alaturi de copiii si parintii din Romania am vazut cata nevoie au cei mici de timp petrecut alaturi de parintii lor. Inca de la inceputul acestui an am lansat campania de sustinere a parintilor in aceasta directie si propunerea legislativa pentru 1 Iunie zi libera nationala este un pas important pentru ca familiile sa constientizeze valoarea timpului de calitate petrecut impreuna. ”, a afirmat  Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM.

Proiectul care a sustinut aceasta propunere legislativa in prima parte a anului 2016 a inclus actiunile: o ampla campanie de informare dupa ce grupul de initiativa a lansat apelul catre parinti: – “Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri”Parlamentul copiilor in care peste 200 de scolari  au participat la dezbateri cu deputati si senatori si au sprijinit proiectul de lege 1 Iunie zi libera, Cea mai mare sarbatoare de 1 Iunie petrecuta de copii impreuna cu parintii lor in parcul Al. Ioan Cuza din Bucuresti, campanie ampla de promovare a jocului ca metoda de petrecere a timpului de calitate in famile etc.

17.000 de romani care sprijina initiativa s-au alaturat acesteia pe pagina de Facebook 1 iunie zi liberaInitiativa beneficiaza de sprijinul autoritatilor, specialistilor in educatie si psihologia familiei, asociatiilor de parinti, liderilor de opinie si personalitatilor din lumea artistica care continua sa trimita mesaje de sustinere.

 


2 comentarii la „Senatul a adoptat propunerea legislativa pentru transformarea zilei de 1 Iunie in zi libera nationala”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s