Kinetoterapeut face Testul Adams pe un copil, pentru a stabili daca este vorba de scolioza

Scolioza la copii: Cel mai bun corset pentru coloana

Daca nu este corectata la timp, scolioza la copii poate evolua foarte rapid, unghiul deformarii crescand vertiginos, in mai putin de 2 ani. La Traieste Sanatos cu Simona, doi specialisti ne recomanda cel mai bun corset pentru coloana, prin care putem trata scolioza cat mai eficient.

Pentru a stabili daca un pacient sufera de scolioza sau nu, kinetoterapeutii si medicii osteopati masoara unghiul Cobb, in urma unei radiografii spinale. Unghiul se formeaza din intersectarea a doua linii trasate paralel cu prima si ultima vertebre afectate. Un unghi de peste 10 grade indica o scolioza.

Ca parinti insa, pentru a observa riscul de scolioza la copii, ne putem folosi de testul Adam’s. Este usor de facut. Iti rogi copilul sa se aplece cu trunchiul in fata si te uiti pe o parte si pe alta a coloanei. Daca observi orice inegalitate, este indicat sa te adresezi unui specialist cat mai repede.

Scolioza la copii avanseaza mai ales in perioada adolescentei, fetele fiind mai predispuse la afectiune. Fetele pot dezvolta o scolioza in jurul varstei de 11-13 ani, iar baietii – in jurul varstei de 13-15 ani.

Doi specialisti invitati la Traieste Sanatos cu Simona, Prof. Dr. Elena Caciulan, Presedinte Federatia Romana a Asociatiilor de Fizioterapie, si Bogdan Goga, kinetoterapeut, ne vorbesc acum despre cum putem corecta eficient scolioza la copii.

Ce corset pentru coloana recomanda specialistii

Evolutia unei scolioze poate fi foarte rapida, daca nu actionam la timp. In mai putin de 2 ani, de la o scolioza de 15 grade, se poate ajunge la una de 30, 40 sau chiar 50 de grade.

Ca urmare, mai ales in cazul copiiilor (care sunt intr-o continua crestere), este nevoie sa aplicam tratamentul corect.

Specialistii recomanda Corsetul Cheneau, considerat a fi cel mai bun corset pentru coloana, combinat cu sesiuni de kinetoterapie, unde se fac exercitii de scolioza, adaptate pe nevoile specifice ale pacientului. Corsetul Cheneau este facut dupa un mulaj facut pe coloana pacientului, asa ca este individualizat. Corsetul ofera o terapie activa, blocand zonele de risc si mobilizand coastele.

Pentru a ne asigura ca scolioza la copii dispare, este recomandata purtarea permanenta a corsetului, pana la incheierea procesului de crestere.

Emisiune prezentata de SANADOR

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.

In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta.

logo Sanador aliniat


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s