Sarbatoare de Sanziene

In urmatoarele zile, ne pregatim de sarbatoarea de Sanziene! Cu aceasta ocazie, Muzeul Satului din Bucuresti a pregatit cateva surprize!

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” te asteapta de sambata pana marti la evenimentul cultural „La portile soarelui. Sanzienele”.

Vei gasi un targ de produse mestesugaresti, vei descoperi traditiile specifice sarbatorii de Sanziene si vei putea lua parte la un spectacol folcloric.

In calendarul popular, 24 iunie este ziua in care romanii sarbatoresc Sanzienele sau Dragaica  denumirea sudica a sarbatorii. Aceasta zi marcheaza pentru traditia spirituala romaneasca solstitiul de vara, cand „soarele se odihneste la amiaza”, zi in care sunt practicate ritualuri magice de fertilitate, fecunditate, divinatie si etnoiatrie. De asemenea, este perioada de inceput a cositului fanului, de maturizare si coacere a unor plante cerealiere precum si termenul limita cand se mai praseste. Este ziua cand este culeasa floarea de sanziene, floare ce va fi prinsa in cununi si ascunse sub perne de catre fetele nemaritate pentru a-si visa ursitul; de altfel, floarea Sanzienelor este folosita in medicina traditionala.

Sambata, 21 iunie – targ de produse traditionate si spectacol folcloric cu ocazia evenimentului „Sarbatoarea Margaretelor, Sarbatoarea Pensiunilor”

Duminica, 22 iunie  Programe culturale organizate cu ocazia Sanzienelor, dar si a „Zilei Universale a Iei” – 12.00 – 16.00.

Printre surprizele de la sarbatoare, vei avea ocazia sa admiri expozitia „PODOABE DIN METAL. ISTORIE SI TRADITIE IN TARA ROMANEASCA”, accesorii ale portului popular romanesc, dar si al etnicilor din Balcani.

O alta expozitie la care esti invitat(a) este cea de „Costume de inspiratie traditionala”, a studentilor de la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Departamentul Moda.

Sau poti lua parte la ateliere de creativitate, unde, alaturi de doi artisti plastici, vei invata sa faci cununi de sanziene si icoane pe sticla.

Cei mici dar si cei mari, sunt asteptati sa participe la Teatrul de umbre, unde echipa Muzeului Satului va va spune Povestea Sanzienelor, preambul al programului folcloric ce va urma, program in care sunt incluse Datini si obiceiuri de Sanziene, cu Ansamblul Vatra Harmanului.

Timp de patru zile, vizitatorii vor avea ocazia de a achizitiona diverse produse – ii, camasi, covoare, oale, podoabe – produse din gastronomia traditionala, produse bio si cosmetica – sapunuri naturale, pomezi.

Ai o ie?

Imbraca acest obiect vestimentar si de „Ziua Universala a Iei”, in ziua de 24 iunie  ai intrare gratuita in muzeu!

Concurs: Cea mai frumoasa ie afisata pe Facebook/Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va fi premiata in data de 25 iunie iar castigatoarea va beneficia de intrare gratuita timp de 1 saptamana la Muzeul Satului! Detalii – https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie Gusti/151598721549409?ref=hl


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s