SAMAS: Cum sa fii un tatic pregatit? Obtine Atestatul de Puericultura (P)

Rolul tatalui in viata copilului este foarte important. Cum sa fii un tatic pregatit? Obtine Atestatul de Puericultura, participand la cursurile Programului SAMAS.

Legatura intre micut si parinte se stabileste inca din stadiul vietii intrauterine: de la prima ecografie si auzul primelor batai ale inimii pana la mangaierea pantecului mamei.

Insa, pentru ca taticul sa se obisnuiasca cu noile sale atributii este recomandat sa participe impreuna cu mamica la un curs de puericultura.

Despre notiunile elementare ale sarcinii si pregatirea parintilor pentru o nastere normala, dar si despre aportul tatalui in dezvoltarea bebelusului si ingrijirea postpartum a mamei, poti afla la cursul de pregatire pentru nastere, sustinut de Programul SAMAS – Sanatate pentru Mame si Sugari.

Programul SAMAS este o initiativa de promovare a sanatatii materne, sustinut de catre NUTRICIA, Fundatia Crucea Alba si Crucea Rosie Sector 6, care ofera parintilor informatii specializate pentru toata perioada celor 1000 de zile (de la faza de conceptie a bebelusului, pana cand acesta implineste 2 ani).

Pregatirea SAMAS este organizata pe cursuri specifice fiecarei etape din cele 1000 de zile, cursul de pregatire pentru nastere cuprinzand 6 sedinte, timp in care parintii invata despre schimbarile hormonale, sexualitatea, alimentatia si semnele de alarma din timpul sarcinii. Pe perioada acestui curs, participantii vor afla detalii despre nasterea naturala – de la semnele care anunta nasterea pana la pretravaliu, travaliu si expulzie, dar si despre situatiile in care se impune o nastere medicalizata.

De asemenea, cursul cuprinde si o sedinta de puericultura pentru tati, in urma careia acestia dobandesc Atestatul de Puericultura care le aduce in plus 10 zile de concediu pentru a fi alaturi de mama si copil, in primele 6 luni dupa nastere.

In cadrul sedintei de puericultura, tatal asimileaza cunostinte despre ingrijirea micutului, despre rolul patern si implicarea sa in ingrijirea postpartum a mamei si sugarului, insusindu-si informatii despre igiena, somnul si nevoile psiho-emotionale si fizice ale bebelusului. Astfel, prin participarea la cursurile Programului SAMAS, taticii se acomodeaza cu noul statut descoperind ce trebuie sa contina bagajul de maternitate, cum se face baita sugarului, cum se schimba scutecul si cum pot fi ameliorate durerile de colici.

Parintii trebuie sa fie constienti ca o relatie profunda cu copilul se cladeste din primele clipe de viata si ca este bazata pe sinceritate, incredere, protectie si iubire si ca primele 1000 de zile ale acestuia sunt esentiale in dezvoltarea si sanatatea sa pe viitor. De la ajutorul acordat mamelor in perioada prenatala si implicarea in cresterea micutilor pana la ritualul baitei de seara, este foarte important ca taticii sa constientizeze ca, odata cu inaintarea in varsta a micutilor lor, prezenta lor devine din ce in ce mai importanta.

Pentru a te informa cum poti beneficia de serviciile programului, dar si pentru a afla cum poti deveni asistent certificat, intra pe site-ul SAMAS – Sanatate pentru Mame si Sugari sau suna la numarul de telefon 0766 864 567.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s