Robotelul Nao ii „trateaza” pe copiii autisti

Un grup de opt copii care sufera de tulburari din spectrul autist va fi inclus intr-o cercetare care vizeaza dezvoltarea capacitatii de imitare a acestor micuti, cu ajutorul unui robotel de tip umanoid, botezat Nao.

Testele vor fi conduse de specialisti de la Facultatea de Psihologie a Universitatii „Babes-Bolyai”, dar la ele vor participa si un profesor si un student de la Scoala Nationala Superioara de Tehnica Avansata din Paris, de unde a fost adus Nao.

Seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul UBB, Daniel David, a explicat ca scopul cercetarii este acela de a-l pune pe Nao sa ii imite pe copii, intr-o prima faza. Apoi, psihologii vor sa ii convinga pe micuti sa il imite ei pe robotel.

Profesorul a explicat ca „imitatia este una din procedeele pe care omul le foloseste pentru a invata” si ca este una dintre problemele majore ale autistilor, alaturi de cel de comunicare si de interactiune sociala.

Daniel David a spus ca acesti copii au in general probleme in a-i imita pe ceilalti sau in a intelege imitatia ca proces si a o folosi. Specialistii au ales un robotel deoarece copiii autisti interactioneaza mai bine cu o ei decat cu oamenii.

Sursa: Romania Libera


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s