Promovabilitate de 85% la BAC pentru elevii din programul Vreau in clasa a 9-a

Rata de promovare la examenul de Bacalaureat din 2020 a elevilor din mediul rural din programul Vreau in clasa a 9-a, derulat de Fundatia World Vision Romania, este de 85%, cu peste 20% mai mare decat cea nationala (62,9% – care include atat copiii din mediul rural, cat si pe cei din mediul urban).

Mai mult, promovabilitatea copiilor din mediul rural din proiect o depaseste chiar si pe cea din Capitala, care a fost de 67,46%.

In cadrul programului Vreau in clasa a 9-a au fost inscrisi in acest an scolar peste 700 elevi de liceu, dintre care 140 au dat examenul de Bacalaureat. Aproape doua treimi dintre cei care au dat examenul au obtinut note peste 8.00, cea mai mare nota fiind de 10 pe linie.

In pandemia de COVID-19, liceeni de clasa a XII-a din proiect au participat constant la meditatii gratuite online, pentru a nu pierde contactul cu materiile de invatamant la care urmau sa sustina examenul de Bacalaureat.

Meditatiile au fost sustinute de profesorii din cadrul liceelor la care invata elevii, de profesori din partea unui centru privat de meditatii sau de voluntari ai Fundatiei World Vision Romania.

In plus, elevii din proiect care nu au putut sa-si continue educatia online pentru ca nu au avut infrastructura digitala au primit tablete, laptopuri sau telefoane performante din parte donatorilor.

De 12 ani, programul ii ajuta pe copiii lipsiți de posibilitati materiale din sase judete din Romania (Dolj, Valcea, Cluj, Iasi, Vaslui si Ialomita), oferindu-le burse lunare care acopera o parte dintre nevoile de baza si le formeaza abilitati de viata independenta, participare in programe de consiliere vocationala si activitati de dezvoltare personala, programe de internship si stagii de practica oferite de companiile partenere, voluntariat si implicare civica, activitati de mentorat, activitati culturale si tabere de vara pe diferite tematici.

Toate aceste activitati social-educationale reprezinta un pachet de servicii personalizate pentru elevii din mediul rural, care au scopul de a-i pregati pentru viata de adult si de a le oferi sansa construirii unui viitor mai bun.

Intr-un an cu rezultate foarte slabe la Bacalaureat, cu cea mai mica rata de promovabilitate din ultimii sase ani, rezultatele elevilor din programul Vreau in clasa a 9-a arata cat de mult conteaza pentru imbunatațirea performanțelor scolare ale copiilor din mediul rural o investiție reala si personalizata in educația lor: an de an, rata de promovare a elevilor din program a fost superioara mediei naționale.

Cu toate acestea, starea educației din mediul rural este ingrijoratoare. Abandonul  scolar  este una dintre problemele grave cu care se confrunta copiii de la sate, acesta fiind cauzat de o multitudine de factori care tin de elevi, scoala, familie, implicarea comunitatii. Abandonul scolar creste dupa finalizarea ciclului gimnazial, motivele fiind rezultatele scolare slabe ale copiilor (51%), costul mare al educației (56%) si preferința adolescenților de a lucra pentru a avea un venit (31%).

Fundatia World Vision Romania a demarat in iunie o campanie de strangere de fonduri pentru a pregati scolile, elevii si profesorii din mediul rural pentru redeschiderea scolilor in toamna. Astfel, aproximativ 6.000 de copiii si 100 de profesori din 80 de comunitati nevoiase de la sate ar putea primi infrastructura digitala si 27 de scoli si gradinite ar putea fi modernizate.

Persoanele care vor sa-i sprijine pe copiii de la sate care vor sa continue sa invete, insa ar putea fi lasati in urma pentru ca nu au resurse, pot sa doneze fie prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA (cost 4 euro), fie direct pe site-ul campaniei, unde se poate dona orice suma.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s