Programul ”Mama si copilul”

UPDATE: In Constanta, a avut loc colocviul de lansare pe plan national a programului Mama si Copilul. Prin acest program, Ministerul Sanatatii isi propune sa elaboreze un plan de acţiune prin care vor fi alocate 7,3 milioane de euro pana in 2020 pentru dotarea a 123 de unitati spitalicesti cu incubatoare, 38 de echipamente urmand sa fie repartizate in judetul Constanta.

Ministrul Sanatatii a anuntat alocarea fondurilor necesare din bugetul Ministerului Sanatatii pentru dotarea tuturor spitalelor cu necesarul de incubatoare.

La inceputul acestui an, Ministerul Sanatatii a demarat un proces de colectare de date de la toate unitatile spitalicesti cu sectii de obstetrica-ginecologie si neonatologie din tara, atat de la nivelul unitatilor aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cat si a unitatilor spitalicesti, care in urma procesului de descentralizare se afla in subordinea Consiliilor Locale.

Programul Mama si Copilul va asigura necesarul de 597 de incubatoare. Dintre acestea, 132 vor acoperi necesarul celor 9 spitale aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, iar 465 vor fi destinate celor 114 unitati spitalicesti locale.

Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sanatatii a alocat un buget de 33 milioane lei, adica echivalentul a  peste 7,3 milioane euro.

In conformitate cu normele legale in vigoare, spitalele publice din reteaua autoritatilor locale, au obligatia de a contribui la achizitionarea aparaturii medicale cu fonduri de minim 10% din valoarea totala a achizitiei. Dupa alocarea acestei cofinantari, Ministerul Sanatatii pune la dispozitie diferenta de 90% din fondurile necesare achizitiei incubatoarelor.

Initiativa legata de dotarea tururor spitalelor cu incubatoare reprezinta doar inceputul unui demers mai amplu in programul Mama si Copilul. Astfel, pana la data de 1 iunie 2016, Ministerul Sanatatii va elabora un plan de actiune, cu informatii si propuneri de la specialistii in domeniul sanatatii, care sa identifice si sa acopere principalele nevoi in domeniu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s