„Profesor in Bacopedia”, un nou proiect educational digital

Asociatia Nevoia de Educatie si Asociatia PlaYouth au lansat, cu ocazia Zilei Internationale a Educatiei, „Profesor in Bacopedia” – un proiect care isi propune sa contribuie la cresterea performantelor educationale pentru elevii de liceu si profesori, intr-un mod non-formal, cu ajutorul unei aplicatii digitale – Bacopedia.

Bacopedia este un Proiect National, organizat in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, sub forma unui concurs enciclopedic care utilizeaza continutul materiilor pentru Bacalaureat in cadrul unei aplicatii mobile si web.

Pentru a identifica cat mai bine profilul utilizatorului, aplicatia il va intreba pe fiecare utilizator in parte care se va loga, informatii ce tin de activitatea scolara – ce ii place in prezent, ce i-ar placea (sa studieze, sa afle ca infromatii, etc) – dupa care il va testa pentru a confirma cele transmise.

Utilizatorii se vor juca si vor socializa cu alti elevi, urmand sa fie evaluati in cadrul aplicatiei, recompensati si ghidati catre evenimente cultural-educationale care sa le fie de folos in activitate, universitati si angajatori.

De aceea, in incercarea de a realiza o platforma care sa cuprinda informatii cat mai complexe, in era tehnologica pe care o traim, este nevoie de ajutorul cadrelor didactice din toata tara, care obtin rezultate exceptionale la examenul de bacalaureat, aplicand metode pedagogice moderne si eficiente, pentru a implementa in cel mai scurt timp aplicatia Bacopedia, despre care suntem convinsi ca va fi cu adevarat utila elevilor.

Educatia este foarte importanta pentru noi toti. si doar prin educatie putem forma generatii valoroase de tineri profesionisti si cetateni responsabili. Suntem convinsi ca profesorii romani vor fi deschisi la acest proiect si vor raspunde in numar foarte mare la apelul nostru de a schimba paradigma invatarii si de a ne adapta la vremurile pe care le traim, acceptand astfel sa faca parte din acest proces de transformare a educatiei romanesti.

Procesul de selectie a profesorilor care doresc sa se implice in Proiectul „Profesor in Bacopedia” se desfasoara in perioada 5 octombrie – 8 noiembrie 2020.

Prima etapa (05-18 octombrie 2020) este alocata inscrierii in formularul digital (disponibil aici) si atasarea in acest formular a CV-ului.

In proiect se pot inscrie cadrele didactice care indeplinesc cumulativ mai multe conditii:

a) au desfasurat activitati de predare-invatare-evaluare in ultimii trei ani scolari incheiati, in invatamantul liceal;

b) au gradul didactic I, II sau titlul stiintific de doctor in specialitate;

c) au experienta de organizare si participare la evaluari, in cadrul examenelor si concursurilor nationale/internationale.

Ulterior, in etapa a doua (19 octombrie – 01 noiembrie 2020) va avea loc verificarea formularelor si a CV-urilor, etapa in care are loc selectia unui numar de 26 de cadre didactice (cate doua pentru fiecare materie eligibila).

In etapa a III-a (02-08 noiembrie 2020) cele 26 de cadre didactice selectate in etapa a doua intra in a doua faza de selectie, care presupune transmiterea prin e-mail a cate 10 intrebari pe care le-ar pune in aplicatia Bacopedia, in legatura cu materia pe care o predau.

Lista finala a cadrelor didactice care vor face parte din Proiectul „Profesor in Bacopedia” va fi anuntata pana pe data de 16 noiembrie.

Dupa anuntarea listei finale, cadrele didactice selectate vor avea o prima intalnire online cu membri echipei de proiect – pentru detalii cu privire la activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare in proiect.

Proiectul „Profesor in Bacopedia” se va desfasura pe o perioada de 10 luni si presupune elaborare a aproximativ 100 de intrebari de tip grila de catre profesorii selectati.

Intrebarile vor fi introduse intr-o aplicatie de mobil ce va fi folosita de liceenii care se pregatesc de BAC, cu respectarea principiilor calitatii si echitatii; sustinerea unui webinar de catre „profesorii Bacopedia” dedicat altor cadre didactice – care sa imbunatateasca indirect implicarea si motivatia elevilor pentru a face performanta scolara; sustinerea unor cursuri on-line de 2 ore lunar, timp de 10 luni, pentru pregatirea elevilor la respectiva materie, care sa implice activitati non-formale de educatie; realizarea unui raport de activitate/disciplina de invatamant, cu evidentierea aspectelor pozitive si a celor care necesita imbunatatiri legate de intreg procesul membrilor echipei care organizeaza proiectul.

Calitatea de participant in Programul „Profesor in Bacopedia” presupune raspunderea profesionala in ceea ce priveste corectitudinea si calitatea continutului furnizat si al activitatii depuse.

Profesorii participanti vor incheia un contract de voluntariat cu Asociatia Nevoia de Educatie, care va stipula drepturile si obligatiile fiecarei parti.

In acelasi timp, profesorii care desfasoara activitate in acest program primesc o adeverinta de participare valabila pentru portofoliul personal cu orele desfasurate in cadrul programului.

Proiectul Bacopedia este initiat de Asociatia Nevoia de Educatie, implementat de Asociatia Nevoia de Educatie in parteneriat cu Asociatia PlaYouth, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Mai multe detalii se pot obtine trimitand un email pe adresa profesor@bacopedia.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s