Probleme dentare pe timp de vara

Pe timpul de vara, copilul tau este mai expus la anumite probleme dentare. Insa parintii au la indemana cateva trucuri usoare prin care sa ii fereasca pe cei mici de urgentele stomatologice.

Pentru copii si adolescenti, vara este una dintre perioadele preferate din an. Scoala s-a terminat, iar optiunile de distractie si joaca sunt nelimitate. In acelasi timp, parintii par sa fie mai toleranti cu rigorile din timpul anului: copiii au un program variabil si tind sa consume mai multe dulciuri si bauturi carbogazoase.

Toate acestea pot influenta negativ sanatatea dentara a celor mici, printr-un risc crescut de aparitie a cariilor si traumatismelor. In primul rand, este bine de stiut ca, in aceasta perioada, riscul de aparitie a cariilor la copii este mai crescut vara.

Medicii stomatologi pediatri de la DENT ESTET 4 KIDS, prima clinica stomatologica dedicata exclusiv copiilor, ne atentioneaza ca, in sezonul estival, frecventa cariilor la copii este crescuta.

Pentru cateva luni, copiii sunt angajati in diverse activitati recreationale, care le modifica programul si ii fac sa uite de rutina zilnica de igienizare dentara sau de dieta echilibrata.

Mai mult, pe timpul verii, copiii sunt expusi la accidente in timpul activitatilor sportive in urma carora pot suferi traumatisme la nivelul gurii. Daca ai un copil activ, protejeaza-i dantura cu o gutiera de protectie realizata in laboratorul dentar.

Cum poti preveni aceste probleme?

Incurajeaza-ti copilul sa respecte un program fix si asigura-te ca se periaza de doua ori pe zi, dimineata si seara. Cei mici nu inteleg cat de importanta este sanatatea orala si cum influenteaza starea generala de bine, de aceea parintii trebuie sa ii supravgheze in timpul periajului si sa fie un exemplu pentru ei.

Asigura-i o alimentatie echilibrata si evita consumul excesiv de dulciuri si sucuri acidulate, acestea sunt cele mai mari pericole pentru dinti si principalele cauze ale aparitiei cariilor. Consumul dulciurilor in portii mici intre mese este de 10 ori mai periculos decat consumul aceleiasi cantitati, intr-o singura portie, ca desert.

Oriunde te-ai afla, pastreaza la indemana gustari sanatoase (fructe, seminte, nuci etc.) pe care sa i le oferi in timpul zilei. Asa ii poti distrage atentia de la ambalajele colorate ale snack-urilor, chips-urilor sau dulciurilor si ii poti elimina pofta de a le consuma.

Vara este foarte oportuna pentru controlul periodic la medicul stomatolog pentru o igienizare profesionala a dintilor si pentru depistarea oricaror probleme sau carii. Astfel va asigurati ca cel mic nu este expus niciunui risc si tratati eventualele problemele inainte ca ele sa se transforme in complicatii si urgente stomatologice.

Daca iti inveti copilul cu obiceiuri sanatoase de la o varsta frageda, acesta va avea o dezvoltare armonioasa si ii va fi usor sa mentina un stil de viata sanatos la varsta adulta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s