Principele Nicolae: „Cea mai mare provocare sportiva din viata mea”

Principele Nicolae ne spune cum se pregateste sa pedaleze peste o mie de kilometri, in turul ciclist Cartile copilariei pe bicicleta si ce inseamna pentru el aceasta initiativa.

In urma campaniei lansate de Asociatia Curtea Veche, Alteta Sa Regala Principele Nicolae va participa in curand in turul ciclist caritabil, alaturi de campionul national la ciclism, Alex Ciocan, traversand 13 judete in 9 zile. Scopul evenimentului este de a promova lectura la nivel national.

Afla mai departe ce spera Principele Nicolae sa realizeze prin acest tur si cum se va desfasura intreaga provocare.

Oana Anghel: Ce proiect urmeaza sa implementati in urma turului ciclist caritabil Cartile copilariei pe bicicleta? In ce scop?

ASR Principele Nicolae: Scopul turului ciclist Cartile copilariei pe bicicleta este sa promoveze lectura si educatia si sa atragă atentia asupra unei probleme foarte mari pe care o avem in Romania: peste 53% dintre romani intampina probleme la citit. La acest aspect se adaugă statisticile conform carora romanii cheltuiesc anual doar 4 euro pe cap de locuitor pentru achizitionarea de carti, in timp ce in alte tari europene media este de 100 euro pe cap de locuitor.

Asociatia Curtea Veche isi propune sa stranga fonduri de la fiecare participant, sustinator sau companie care doreste sa se alature initiativei noastre pentru a continua donatiile de carte si cluburile de lectură Cartile copilariei in mediile defavorizate.

Totodata, vrem sa promovam si un stil de viata mai sanatos prin sport, iar acest tur permite participarea tuturor grupelor de varstă pentru o promovare la nivel national.

curtea veche 2(Donatie de carte in localitatea Tibana)

O.A.: Cum v-ati pregatit pentru a parcurge peste 1.000 de km pe bicicleta? Ce ii sfatuiti si pe alti ciclisti amatori? Ati mai participat la astfel de tururi?

ASR Principele Nicolae: Desi este foarte dificil sa te pregatesti fizic si mental pentru o astfel de provocare solicitanta, am pedalat si am făcut antrenamente pentru anumite grupe musculare. Astept cu nerabdare acest tur si sa cunosc ciclistii pasionati din Romania, pe masura ce ni se vor alatura, oameni de la care pot invata si care sper ca vor deveni sustinatori de nadejde ai proiectului si ai initiativelor Asociatiei Curtea Veche. Pentru mine, este probabil cea mai mare provocare sportiva din viata mea si sunt convins că va avea un impact atat la nivel fizic, cat si psihic.

O.A.: Va rog sa ne spuneti mai multe despre cum se va desfasura acest tur. Cum v-ati propus sa parcurgeti 13 judete in 9 zile? Cum veti promova in acest timp lectura? Ce veti face in cazul vremii nefavorabile?

ASR Principele Nicolae: Pe 20 aprilie o sa organizam o conferinta de presa la Bucuresti, unde ne vom intalni cu sponsorii si partenerii nostri, inainte de a pleca din capitala spre Sighetu Marmatiei, pe data de 21 aprilie. Prima noastra oprire va fi la Dej, pe 23 aprilie. Apoi vor urma: Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Brasov, Sinaia, Bucuresti, Calarasi, si, in cele din urma, Constanta. O sa avem doua zile de pauza, in Sibiu si Bucuresti. Pe parcursul drumului, o sa avem si o oprire pentru un moment de lectura, cu ocazia Zilei Internationale a Cartii (n.r.: 23 aprilie). Vom promova lectura in fiecare oras in care ne vom opri, unde ne vom intalni cu comunitatile locale si poate voi incerca sa citesc si pe bicicleta.

O.A.: Cum pot sustine ascultatorii Itsy Bitsy FM si cititorii site-ului proiectul caritabil Cartile copilariei pe bicicleta?

ASR Principele Nicolae: Ascultătorii postului Itsy Bitsy FM ne pot ajuta in mai multe feluri: in primul rand, pot sa doneze, in al doilea rand, pot sa promoveze turul ciclist si importanta lecturii si, in al treilea rand, pot sa ni se alature in orasele prin care vom trece, conform programului afisat pe site-ul Asociatiei Curtea Veche.

O.A.: Stiu ca va plac sporturile de aventura. Cum au ajuns sa va pasioneze?

ASR Principele Nicolae: Am descoperit sporturile extreme in liceu, cand am avut sansa de a merge in Kenya, intr-o expeditie de o luna. Acolo, am practicat alpinismul, am mers pe distante lungi, am navigat cu caiacul pe rauri… treptat, interesul meu pentru sporturile extreme a continuat sa creasca odata cu intoarcerea mea in Marea Britanie.

O.A.: Puteti sa ne spuneti mai multe despre activitatea Asociatiei Curtea Veche si proiectele sale? De la infiintarea sa, cum a ajutat la imbunatatirea comunitatilor locale? Ce proiecte de viitor aveti?

ASR Principele Nicolae: Asociatia Curtea Veche aduce educatia mai aproape de copii, prin carti si cluburi de lectura, intr-un mod alternativ si prin metode interactive. Ne propunem sa punem o carte in mainile fiecarui copil din Romania si sa ii incurajam sa participe la o experienta educativa si distractiva, prin participarea la programul national de lectura Cartile copilariei, care sa ii stimuleze si sa le deschida imaginatia spre noi lumi si aventuri.

curtea veche 1(Ora de lectura la Acorns British Nursery)

Intr-un singur an de la infiintarea Asociatiei, am avut urmatoarele rezultate:

  • 43,977 euro investiti alaturi de partenerii nostri;
  • 14,475 de carti donate in judeţele: Calarasi, Iasi, Ilfov, Tulcea, Mures, Teleorman, Dolj, Hunedoara, Brasov, Bihor si Municipiul Bucuresti;
  • 14,475 de copii de 8 -14 ani beneficiari ai programului de lectura;
  • 64 de profesori si voluntari instruiti in utilizarea unei metodologii originale si atractive de prezentare a lecturii catre copii;
  • 30 de cluburi de lectura infiintate;
  • 83 de comunitati locale atinse de proiect;
  • 239 de carti donate catre 8 biblioteci din judetele Botosani, Dolj, Valcea si Dambovita.

Asta inseamna ca le-am oferit copiilor din toata tara sansa de a intra in contact cu o carte, de a accesa o forma alternativa de educatie, de care altfel ar fi ramas straini.

Cluburile de lectura Cartile copilariei le permit copiilor sa isi exprime in multe feluri imaginatia si sa invete interpretarea unui text prin teatru, dezvoltandu-le astfel aptitudini care ii vor ajuta in viitoarele studii si cariere pe care le vor urma.

Pe viitor, mi-as dori sa integrez sportul ca directie de actiune a Asociatiei Curtea Veche, pentru a le oferi copiilor sansa de a fi mai activi si sanatosi, prin combinarea educatiei cu nutritia si miscarea.

Autor interviu: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: Facebook Asociatia Curtea Veche


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s