Primele 1.000 de zile de viata sunt raspunzatoare de toate bolile pe care le facem

Cele noua luni petrecute in burta mamei si urmatorii doi ani de viata reprezinta perioada cea mai importanta pentru starea de sanatate de pe parcursul intregii vieti.Modul in care copilul se dezvolta si este hranit in aceasta perioada e in legatura directa cu diabetul zaharat, atacul de cord sau greutatea pe care o avem la maturitate.

Teoria apartine unor cercetatori britanici si a fost elaborata dupa decenii de cercetari de profesorul David Baker si colegii sai de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie).

Ei cred ca exista o serie de etape critice pe parcursul copilariei. Daca in dezvoltarea unui copil conditiile nu sunt perfecte in fiecare din aceste etape, pot aparea probleme mai tarziu.

Multe dintre pericole apar inca din momentele in care copilul se afla in uter. Nutritia slaba a mamei, pe parcursul sarcinii, o afecteaza atat pe ea, cat si greutatea fatului sau buna functionare a placentei. Fumatul, stresul, drogurile si alcoolul, daca sunt consumate de mama vor afecta copilul pe parcursul intregii sale vieti.

Profesorul Barker considera ca multe probleme de sanatate sunt cauzate de o dezvoltare insuficienta a fatului in uter.

El a demonstrat ca un copil care cantareste putin la nastere este mai probabil sa dezvolte diferite afectiuni cardiace mai tarziu. In medie, un copil nou-nascut trebuie sa cantareasca cel putin 2,5 kg.Daca are sub aceasta greutate, este de doua ori mai predispus sa faca un atac de cord.

„Este vorba de primii pasi in construirea unui organism. Cercetarile noastre reprezinta o buna oportunitate prin care sa atragem atentia oamenilor ca trebuie sa fie si mai responsabili in primii ani de viata ai copilului”, a declarat, pentru dailymai.co.uk, profesorul Barker.

Sursa: Evz.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s