Predarea Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor, avizata de Comisia de Invatamant

Comisia pentru invatamant din Senat a avizat prin vot prevederea din proiectul Legii educatiei prin care se propune ca materiile Istoria si Geografia Romaniei sa fie predate in limbile minoritatilor in invatamantul gimnazial si liceal, acolo unde este posibil.

Comisia va transmite plenului, la finalizarea dezbaterilor, un raport suplimentar pentru acest proiect de act normativ, informeaza Mediafax.

Prin raportul suplimentar se va accepa prevederea potrivit careia in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programele scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana.

De asemenea, membrii comisiei au reintrodus articolul potrivit caruia, in cazul minoritatilor nationale, disciplina Limba si literatura romana se preda, pe tot parcursul invatamantului preuniversitar, dupa programe scolare si manuale elaborate special pentru minoritatea respectiva.

Comisia a pastrat prevederea adoptata de deputati potrivit careia pe raza unei unitati adminsitrativ-teritoriale cu mai multe unitati de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale, functioneaza cel putin o unitate scolara cu personalitate juridica, pentru fiecare limba materna, indiferent de efectivul de elevi.

Pe de alta parte, membrii comisiei au eliminat reglementarea potrivit careia in unitatile de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale, disciplina Limba si literatura romana ar fi fost predata dupa manualele utilizate in unitatile de invatamant cu predare in limba romana.

Legea educatiei adoptata de Guvern prevede, la sectiunea referitoare la „invatamantul pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale”, intre altele, ca in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana.

Un alineat stabileste ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s