Peticeala – Construieste cea mai mare patura

Iata un joc simplu si rapid, educativ si potrivit pentru doi jucatori, anume tu si copilul tau. Este vorba despre Peticeala (Patchwork). Afla mai multe despre joc aici.

In cautarea de activitati de facut in familie, am dat peste un joc tare haios (si foarte instructiv, in acelasi timp). Nu este extrem de cunoscut, desi a castigat numeroase premii in concursurile de jocuri de societate.

In Peticeala, doi jucatori se afla in competitie pentru a construi cea mai frumoasa plapuma, din… (ai ghicit) petice. Scorul se stabileste in functie de cat de completa este peticeala fiecarui jucator si de cati nasturi are. (Acesta este unul dintre punctele distractive ale jocului: in loc de bani, folosim mici nasturi albastri.)

La inceput, toate piesele (reprezentate prin petice de carton, care seamana foarte mult cu piesele de Tetris) se asaza in cerc, la intamplare, in jurul tablei de contorizare a timpului (ca in imaginea de mai jos, doar ca vor fi mult mai multe piese) si se pune un marcator pentru a determina de unde se incepe.

02Tot pentru inceput, fiecare jucator primeste 5 nasturi (monedele acestui joc) si o tabla goala, de 9×9 casute, pe care isi va construi „plapuma”. In fiecare tura, un jucator fie cumpara unul dintre primele trei petice (pornind de la marcator, in sensul acelor de ceasornic), fie zice „pas” (caz in care primeste un nasture de la banca).

Cand iti alegi un petic, este important sa ai in vedere anumite aspecte:

  • cati nasturi costa peticul;
  • cat timp dureaza sa il „cosi”;
  • ce avantaje iti aduce.

Poti aseza peticul pe care tocmai l-ai cumparat, oriunde, pe tabla ta de joc. Ai grija, insa, sa asezi peticele cat mai strans, pentru a evita sa ai prea multe spatii libere. (La finalul jocului, fiecare spatiu liber este taxat cu cate doi nasturi.)

03Am mai zis ceva, mai sus, de o tabla de contorizare a timpului. Pe acea tabla, se avanseaza ca la Piticot, pana in centru, in functie de cat dureaza sa „cosi” un „petic”. De exemplu, daca ai cumparat un petic pe care scrie ca dureaza 3 clepsidre, avansezi 3 casute. Atentie la acea tabla, pentru ca poti primi niste bonusuri avantajoase.

Dar te las sa descoperi restul regulilor in joc. Gasesti Peticeala cam in orice magazin dedicat jocurilor de societate, la un pret decent. Dureaza sub 30 de minute si ii poate dezvolta abilitatile strategice micutului tau.

Asadar, spor la peticit!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s