Perioada „De ce?”

Exista un moment exasperant din viata oricarui parinte, in care niciun raspuns nu ii poate satisface copilului nevoia de a sti de ce lucrurile sunt asa cum sunt. De ce au copiii perioada De ce?

Fie ca ii spui micutului tau sa faca ceva (sa vina la masa, sa se spele pe maini etc.) sau pur si simplu porti o conversatie cu el, copilul tau iti pune aceeasi intrebare „Dar de ce?”

Si lucrurile nu se opresc aici. Daca mergem cu exemplul spalatului pe maini, copilasul tau te va intreba „De ce sa ma spal pe maini?” Raspunsul tau va fi probabil „Pentru a fi curat pe maini”. Iar intrebarea apare din nou: „De ce sa fiu curat pe maini?”; „Pentru ca sunt bacterii peste tot”; „De ce sunt bacterii peste tot?” si tot asa.

Este important sa intelegi ca micutul tau nu vrea sa te enerveze si nu pune aceste intrebari doar de dragul de a te vedea cum te chinui sa gasesti o explicatie.

Pe la varsta de 2-3 anisori, cand copiii incep sa faca niste conexiuni logice, au nevoie sa inteleaga ce se intampla in jurul lor. Perioada De ce incepe un pic mai tarziu (cam pe la varsta de 3-5 ani) si este un pas normal si important din dezvoltarea copilului.

Cu atat mai mult, aceasta etapa din viata celui mic este un indice al faptului ca este stimulat de ceea ce il inconjoara. Daca nu ar avea aceste mici curiozitati, inseamna ca in familie nu s-a vorbit cu el, comunicarea din relatia parinte-copil nu a fost deschisa.

Ce faci in Perioada De ce?

In primul rand, ai rabdare cu el. Lucrurile care tie ti se par evidente, de care nu te-ai indoit vreodata sau la care nici nu te-ai gandit sa cauti un raspuns sunt noi pentru micutul tau si nu sunt atat de clare de la prima vedere.

Cand ii raspunzi la intrebari copilului, ii hranesti curiozitatea si ii oferi posibilitatea de a vrea sa stie si sa cunoasca mai mult. De aceea, ia in serios intrebarile sale.

Potrivit unui studiu*, exista doua tipuri de raspunsuri pe care parintii le folosesc: cele explicative si cele non-explicative. De exemplu, daca micutul tau te intreaba „De ce trebuie sa dorm?”, daca tu ii raspunzi „Pentru ca trebuie” sau „Pentru ca toata lumea doarme” (acestea fiind raspunsuri non-explicative), nu vei face decat sa il derutezi si mai mult.

In schimb, ii poti oferi un raspuns lamuritor: „Dormim pentru ca, chiar daca nu ne dam seama, obosim si avem nevoie de energie pentru o noua zi”. In acest caz, sunt sanse mai mari sa il ajuti pe micutul tau sa inteleaga ceva.

Asadar, incearca sa nu eviti raspunsul sau sa ii oferi micutului tau o explicatie repezita, la intamplare.

Alt lucru de care sa tii cont este varsta copilului. Daca apar intrebari mai complicate, cum ar fi cele despre moarte sau despre nastere, tine cont de varsta micutului. Exista un moment pentru fiecare informatie. Asa ca, daca vorbim despre nastere, daca micutul tau are 3 anisori si te intreaba de unde vin copiii, ii spui ca vin din burtica (nu il minti cu povesti despre barza pentru ca ii vei pierde increderea si isi va da seama oricum, dar nici nu ii tine o lectie despre reproducere pentru ca nu este momentul).

Un ultim sfat este ca si tu, la randul tau, sa iti provoci copilul cu intrebari. Cand copilul tau spune „De ce trebuie sa ma spal pe maini?”, incearca sa afli ce stie el singur despre acest subiect: „Tu de ce crezi?” Apoi, explica-i calm si pe limbajul lui. Este important sa iti incurajezi copilul sa gaseasca raspunsuri la intrebarile sale.

Micutul tau a ajuns in perioada De ce? Cum te descurci cu raspunsurile?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Web Itsy Bitsy

*studiu: http://www.livescience.com/5892-kids.html

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s