Pana la varsta de 3-4 ani, copiii nu trebuie expusi la soare

Expunerea 5 minute pe zi numai a mainilor si fetei copilului este suficienta pentru fixarea vitaminei D.

Medicul dermatolog Mihaela Leventer spune ca, dupa varsta de doi ani, copiii trebuie sa mearga pe plaja cu palarie si imbracati, după ce li s-a aplicat o crema fotoprotectoare pentru copii si numai intre orele indicate. Aceasta a mentionat ca in prezent se gasesc haine din fibre speciale, care protejeaza pielea de razele soarelui.

La randul sau, prof. dr. Anca Zbranca, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa'' din Iasi sustine necesitatea expunerii la soare a copiilor pentru fixarea vitaminei D. Potrivit acesteia, „expunerea 5 minute pe zi numai a mainilor si fetei copilului este suficienta pentru fixarea vitaminei D. Este foarte important ca acestia sa nu fie lasati dezbracati pe plaja, ci numai cat merg in apa si sa fie protejati cu crema”.

Medicii dermatologi atrag atentia ca expunerea la soare din copilarie duce, in timp, la afectarea pielii. Ei mai spun ca factorii genetici implicati in producerea melanomului nu pot fi modificati, dar este posibila reducerea semnificativa a riscului dezvoltarii melanomului respectand cateva reguli simple.

Astfel, trebuie evitata expunerea intensiva si directa la soare; aceasta trebuie sa fie progresiva si in afara intervalului orar 11-16. De asemenea, trebuie utilizate creme de protectie cu spectru larg (UVA si UVB) si cu factor de protectie corespunzator tipului de piele, crema care este necesara la toate expunerile solare (de la cele de cateva minute pana la cele in care desfasuram activitati indelungate sub razele soarelui).

Produsele de protectie trebuie aplicate cu 30 de minute inaintea expunerii la soare si reaplicate periodic la fiecare 2 ore.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s