Omul din spatele autismului

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) si Houston NPA au dat startul campaniei nationale “Omul din spatele autismului”.

Campania se va desfasura in perioada iulie – decembrie 2011 (continuare si in 2012) si are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburarile din Spectrul Autist, in cazul adolescentilor si adultilor, dar si strangerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale in Soveja, judetul Vrancea, un centru rezidential si de lucru dedicat adolescentilor si adultilor cu autism.

Dupa varsta de 18 ani, adultul cu autism poate fi integrat in doua tipuri de colectivitati: intr-una din casele familiale private sau de stat, unde locuiesc persoane cu diferite dizabilitati sau intr-un spital de psihiatrie. Din cauza lipsei banilor sau al accesului la casele familiale, cele mai multe familii decid sa tina adultul cu autism acasa.

Proiectul Casei Familiale are in vedere in prima etapa achizitionarea terenului si construirea primului pavilion in care pot fi instruiti tinerii cu autism, cu un spatiu de cazare corespunzator. Urmeaza construirea celui de-al doilea pavilion si a unei ferme terapeutice, unde vor lucra si persoanele cu TSA. In pavilioanele Centrului acestia vor beneficia de terapie ocupationala, de profesionalizare prin ateliere de art-terapie (pictura, muzica), calculatoare, bucatarie, panificatie, gradinarit. Personalul va fi specializat, pregatit si format in lucru cu persoane cu TSA.

Prin aceasta campanie, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania si Houston NPA doresc sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca in Romania autismul la tineri si adulti reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta, care necesita o legislatie speciala, informare si constientizare din partea opiniei publice, directionare de resurse si deschidere sociala in fata acestor persoane.

In cadrul campaniei “Omul din spatele autismului” vor fi organizate mai multe evenimente, printre care un maratonul pentru autism (programat sa aiba loc in Parcul Izvor pe 3 septembrie 2011), Conferinta Nationala “Omul din spatele autismului” (1-2 octombrie 2011, Focsani), un spectacol de fundraising in noiembrie, miniconcerte de pian si expozitia de pictura “Artistul din spatele autismului” (realizata de persoane cu autism).

Detalii despre toate evenimentele incluse in campanie se gasesc la adresa http://autismancaar.ro/campanie.

Sursa: SanatateaTv.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s