41% dintre copiii romani sunt hartuiti online

In Romania, pe perioada celor doi ani de functionare a componentei Helpline dezvoltata in cadrul proiectului Sigur.info, au fost primite peste 620 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor.Printre problemele semnalate se identifica: hartuirea si abuzul pe Internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (20).

Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arata ca in Romania exista cea mai mare incidenta a hartuirilor din intreaga Europa.

Studiul EU Kids Online II releva ca 41% dintre copiii romani intervievati au declarat ca au fost hartuiti in vreun fel, atat in lumea reala cat si prin intermediul noilor tehnologii, iar 13% declara ca au fost hartuiti online. Aceasta, impreuna cu constatarile cercetarii legate de o vizibilitate crescuta a profilelor pe retelelor sociale, duc la o rata crescuta a cazurilor in care datele personale sunt sustrase de pe retelele sociale, postate pe diverse alte site-uri in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor in cauza.

Pentu a preintampina aceste situatii de risc, Organizatia Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.Info, avand suport financiar din partea Comisiei Europene, organizeaza in perioada 17-23 iulie 2011, la Moeciu, a doua editie a Dezbaterii Europene dedicata Sigurantei pe Internet.

Dezbaterea Europeana Sigur.Info 2011 reuneste 40 de copii si tineri, cu varste cuprinse intre 15-19 ani, din zece tari (Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Estonia, Irlanda, Marea Britanie si Romania), in cadrul unicului eveniment european dedicat colaborarii copiilor pentru un Internet mai sigur. 

Printre subiectele ce vor fi dezbatute de catre participanti se numara: securitatea datelor personale pe Internet, dependenta de calculator si Internet, pericolele reale din lumea virtuala, principiul participarii reale a copiilor in elaborarea de strategii privind utilizarea responsabila a noilor tehnologii de comunicare online. Evenimentul se bucura si de participarea si sprijinul oferit de Insafe.

La eveniment vor participa ca speakeri: Stefan Tanase – Senior Security Researcher (Kaspersky Lab), Bogdan Manolea – Director Executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet si Stefana Dobre – Consilier Psiholog (Salvati Copiii Romania).

Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.sigur.info.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s