Obiectivele de Anul Nou

Ne pregatim sa imbratisam si sa infruntam Anul Nou, iar obiectivele propuse ne ajuta sa vizualizam un viitor mai bun.

Cum reusim sa respectam hotararile luate la inceputul unui nou an?

Fie ca iti propui sa slabesti, sa cheltui mai putini bani sau pur si simplu iti doresti sa petreci mai mult timp alaturi de cei dragi, este destul de dificil sa te ocupi de o noua provocare, pe langa cele zilnice de acasa si de la serviciu.

Conform studiilor in psihologie, dureaza cateva luni pana cand un anumit comportament (sau o anumita actiune) poate deveni obisnuinta. Asadar, mai jos vei gasi cateva sfaturi care sa permita obiectivelor tale sa ajunga lucruri firesti, parte din subconstient.

In primul rand, cheia succesului este sa fii realist in ceea ce priveste telul propus. Incearca sa te concentrezi pe o singura rezolutie si analizeaza nivelul de angajament pe care ti-l vei asuma. Defineste -ti obiectivul simplu si specific: o sa merg la sala de sport de doua ori pe saptamana sau nu voi manca seara dupa ora 19.00.

Apoi, fa-ti un plan al rezolutiei. Ce vrei cu adevarat? Listele sunt foarte folositoare in acest caz: ce ai nevoie sa faci, cum iti petreci timpul etc. Scrie-ti obiectivul si vizualizeaza-l pentru a-l intipari in subconstient.

Planul trebuie sa fie structurat in pasi mici (baby steps). Astfel, vei avea parte de recompense pe masura ce iti urmezi telul. La inceput rezultatele vor fi insignifiante, dar nu te lasa descurajat. In alte cuvinte, daca vrei sa te inveti sa pui bani deoparte, incepi prin a-ti impune o anumita suma pe saptamana. Mai bine asa, decat sa te astepti sa gasesti un cont plin la sfarsitul lunii.

Atentie! Fii pregatit sa iti schimbi obiceiurile care te saboteaza. Adica, in loc sa stai o ora in fata televizorului, poti sa te concentrezi pe implinirea unei parti din obiectivul tau.

Alt lucru de luat in considerare este faptul ca vei da gres de multe ori pe acest drum. Dar asta nu este neaparat ceva rau. Zicalele precum „din greseli invatam” sau „ce nu te omoara te face mai puternic” sunt exact pentru acest gen de situatii. Astfel, invata sa iti ierti greselile. Dureaza ceva timp pana cand te vei obisnui cu acel ceva nou, care ocupa loc in programul tau. Fii perseverent; cazaturile fac parte din intreaga experienta.

Este indicat sa le prezinti si celor apropiati tie obiectivele propuse. Astfel, devii responsabil pentru actiunile tale si iti este mai greu sa renunti. Anunta-i de progresele facute si recunoaste atunci cand gresesti. Prietenii si familia te vor incuraja atunci cand ai nevoie si se vor bucura pentru succesele tale.

Cu toate acestea, obiectivele tale ar trebui sa fie ce vrei tu, nu ce isi doresc altii pentru tine. Rezolutia trebuie sa fie in concordanta cu valorile tale. Nu ii lasa pe ceilalti sa iti dicteze ce ar trebui sa faci.

La un moment dat, vei incepe sa observi rezultate. Lucrurile pe care le faci pentru atingerea telului vor intra deja in normalitate. Ai grija! In aceste momente risti sa iti pierzi concentrarea si sa te bazezi doar pe rutina. Ramai concentrat si nu te abate de la plan.

In sfarsit, ajungi si in momentul in care ti-ai atins obiectivul. Ai slabit 10 kg, ai renuntat la fumat, ai facut economia dorita etc. Felicitari! Dar… trebuie sa te tii in continuare de treaba. Daca nu te ocupi de rezolutiile tale, acestea nu vor dura in timp. De aceea, trebuie sa gasesti elemente care sa te motiveze.

De exemplu: ti-ai propus sa slabesti. Ai facut un plan care sa contina mult sport, diete, eliminarea grasimilor etc. Acum, uite cat de bine te simti dupa ce alergi cateva ture prin parc! Esti mult mai energic(a). Acest lucru ar trebui sa te motiveze sa continui.

Care sunt obiectivele tale pentru Anul Nou?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s