MyWaY – un program educaţional integrat de testare vocaţională, orientare în carieră şi internship la companii pentru elevii de liceu

Alegerea domeniului de interes, a facultății sau a meseriei sunt preocupări reale ale tinerilor de astăzi, dar reprezintă surse de stres și anxietate pentru că aceștia nu sunt siguri dacă aleg bine sau nu.

Programul MyWaY este destinat tuturor tinerilor care își doresc să se autocunoască și să răspundă întrebării “eu ce fac după ce termin liceul?”.

Programul, absolvit deja de peste 300 de liceeni din București și Județul Ilfov, își propune să-i ghideze pe tineri în descoperirea vocației lor. În cadrul programului, activitățile la care aceștia participă sunt: întâlnire cu psiholog specializat și consilier vocațional, testare vocațională online, evaluare vocațională pe baza testului, sesiune de feedback și recomandări, internship la compania parteneră aleasă, interacțiune cu comunități de studenți, sesiune de discuții cu profesioniști în domeniu.

Parcurgerea programului MyWaY aduce după sine descoperirea intrinsecă, alături de specialiștii implicați – psiholog și consilier vocațional, a abilităților proprii – ceea ce știu să facă cel mai bine, a intereselor – ceea ce le place să facă și a valorilor după care se ghidează – ceea ce este important pentru ei, dar și latura extrinsecă, reală, cu care se vor confrunta în viitor, prin derularea activităților practice la companii, acolo unde vor înțelege dacă sunt compatibili cu acest domeniu sau vor alege altul.

„MyWaY este iniţiativa Fundației pentru Educație și Vocație (FEDEVO), singurul program de consiliere și orientare în carieră care îmbină teoria cu practica pentru a răspunde unei nevoi reale a elevilor de liceu de a-şi alege un drum cât mai corect pentru viitor. Tinerii parcurg un test vocațional, au o întâlnire de feedback cu specialiști și continuă cu internship la companii partenere, unde descoperă dacă se regăsesc în domeniul ales și își propun să continue pe acest drum. Ne dorim ca în acest program să fie implicat fiecare elev de liceu, înainte de a ajunge în anul terminal, pentru a reuși să își aleagă cât mai corect viitoarea profesie, în funcție de abilități și preferințe.”, precizează prof. Daniela Vasilescu, Preşedinte FEDEVO şi fondatorul programului.

Unul dintre obiectivele acestui an îl constituie continuarea proiectului “Caravana în licee”, o campanie de conștientizare și informare care constă în întâlniri cu adolescenții din clasele a X-a și a XI-a cu scopul de a sublinia beneficiile reale ale participării acestora la teste vocaționale, la discuții cu specialiști și la activități practice la companii pentru a lua decizii cât mai corecte pentru viitoarea lor carieră. Astfel, compatibilitatea dintre aptitudinile liceenilor și profilul academic sau profesional pe care ei decid să îl urmeze va fi din ce în ce mai bună și vor reuși să continue studiile și să își aleagă meserii care să îi satisfacă.

O preocupare foarte importantă pentru echipe MyWay reprezintă atragerea unui număr cât mai mare de companii private cu scopul acordării Bursei MyWaY pentru elevii excelenți în diferite domenii, dar și pentru cei care au posibilități financiare reduse pentru a putea parcurge programul MyWaY de consiliere și orientare în carieră.

De asemenea, atragerea de finanțări de la administrațiile locale și extinderea programului și în alte județe ale țării reprezintă obiectivele importante ale acestui an, pentru ca tinerii de astăzi să ia decizii corecte pentru viitorul lor, pe baze științifice și nu empirice, așa cum încă se întâmplă cu o mare parte dintre ei, fiind influențați de familie, prieteni, profesori.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s