Muzeul mobil: Imprietenirea copiilor cu arta

Muzeul mobil: Imprietenirea copiilor cu arta

De Ziua Internationala a Educatiei, pe 5 octombrie, Muzeul National de Arta al Romaniei a lansat proiectul Muzeul mobil. Initiativa se adreseaza copiilor cu varste intre 6 si 12 ani, din medii defavorizate, si are ca scop de a-i familiariza pe acestia cu arta.

Proiectul aduce lucrari din patrimoniul Galeriei de Arta Moderna Romaneasca, pentru a-i sensibiliza pe copii prin transferul de valori cultural-artistice locale, abordand opera de arta intr-o maniera ludica, interdisciplinara, informeaza MNAR.

Muzeul mobil face parte dintr-o serie de actiuni initiate de MNAR, precum ARTmobile, prin care arta ajunge la public intr-o maniera mai prietenoasa.

Despre Muzeul mobil

Muzeul mobil propune doua module interactive de lucru cu elevii. Unul se deruleaza in scoala, in timp ce al doilea va fi o vizita activa in Galeria de Arta Romaneasca Moderna, urmata de un atelier creativ.

Interactiunea cu elevii are ca punct central explorarea ghidata a operei de arta, atat prin imagine si contactul direct cu originalul, cat si prin folosirea unor materiale multi-senzoriale, pentru a reda complexitatea procesului de creatie si de receptare a artei. Aceste materiale (instrumente specifice picturii si sculpturii, elemente ilustrative pentru diferite etape de creatie, diferite produse tactile, olfactive, sonore) sunt grupate in truse si sunt adaptate nevoilor specifice invatamantului primar si gimnazial.

Un obiectiv important al proiectului Muzeul mobil este si expunerea profesorilor din scolile participante la beneficiile utilizarii resurselor fizice si virtuale, puse la dispozitie de MNAR.

In perioada octombrie-noiembrie 2017, vor avea loc vizite sub forma de lectii ale educatorilor muzeali in scolile partenere, dar si vizite active ale scolilor in cadrul MNAR.

Proiectul ”Muzeul mobil” este cofinantat de AFCN si este realizat in parteneriat cu Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor”, Asociatia MetruCub – resurse pentru cultura si Centrul Sintagma.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s