Maraton online despre nutriția sănătoasă a bebelușului în campania „Fiecare pui cu lăpticul lui”

Mai multe mame cunoscute ca influencer și medici specialiști au participat, pe 21 iunie, la un maraton online de Povești mămicești pe teme legate de alăptare, nutriția corectă a bebelușilor și îngrijirea acestora.

Alina Tanasă, Patricia Tut, Roxana Ciuchilan, Diana Bart, Olimpia Melinte, Andrada Munthiu și Ruxandra Luca, Dr. Diana Voican – medic pediatru și Mirela Păcălici – consilier în alăptare SAMAS au răspuns întrebărilor lui Eli Roman, la rândul ei, mamă de trei copii și inițiatoarea proiectului Povești Mămicești. Maratonul s-a desfășurat pe pagina de Facebook a Asociației SAMAS, iar persoanele care vor să afle Poveștile mămicești împărtășite în cadrul evenimentului îl pot urmări aici.

„Viața de mamă e ca o cursă cu obstacole. Mămicia vine la pachet cu suișuri și coborâșuri, dar este unică, minunată și uneori complicată. Fie că vorbim de experiența alăptării, despre îngrijirea bebelușului, diversificarea sau somnul lui, ne face bine să împărtășim experiența noastră sau, după caz, să cerem sfatul specialiștilor. Particip cu inima deschisă alături de șapte mame influencer și de medici la maratonul #PoveștiMămicești ca să dăm putere, curaj și să ajutăm alte mămici.” spune Eli Roman, Președintele Asociației SAMAS.

Ediția maraton de Povești Mămicești din 21 iunie face parte din campania „Fiecare pui cu lăpticul lui”. Campania a fost inițiată anul trecut de Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei, pornind de la datele îngrijorătoare din *studiul KANTAR TNS din 2020, conform cărora 24% dintre părinții cu copii mai mici de 6 luni oferă acestora lapte de vacă sau de altă origine animală (capră, măgăriță, bivoliță), nepotrivit pentru bebeluș și care le pune sănătatea în pericol.

Campania reunește testimoniale ale specialiștilor – medici neonatologi, pediatri, consultanți în alăptare – și îi informează pe părinți că laptele de origine animală este contraindicat copiilor sub vârsta de un an pentru că poate provoca probleme serioase pentru sănătate pe termen scurt, mediu și lung.

Părinții care aleg să ofere lapte de vacă bebelușilor cred că „este bine tolerat“, „este sănătos“, „este natural“ ꟷ arată același studiu KANTAR TNS, afirmații pe care specialiștii le contrazic arătând că fiecare lapte are nutrienți specifici pentru mediul de creștere al fiecărui pui în parte. De exemplu, laptele de vacă:
● are un conținut foarte scăzut de fier, ceea ce predispune la apariția anemiilor prin carență de fier;
● conține o cantitate mică de acizi grași nesaturați, acele grăsimi ”bune” și o cantitate prea mare de acizi grași saturați – ”grăsimile rele”; acest lucru poate duce la surplus de kilograme și la o predispoziție pentru bolile de inimă;
● are cantități prea mici de vitamina D, vitamina care contribuie la fixarea calciului în oase și la sănătatea acestora, prevenind apariția rahitismului;
● nu conține vitamina C, vitamină importantă în susținerea sistemului imun, de apărare al organismului;
● concentrațiile de vitamina A, E și vitamine din complexul B sunt mici în comparație cu nevoile bebelușului;
● conține prea multe proteine și sodiu, solicitând rinichii și favorizând apariția bolilor de inimă;

Campania Fiecare pui cu lăpticul lui se va derula timp de o lună pe social media, pe www.asociatiasamas.ro și pe www.insmc.ro, unde părinții vor putea citi articole scrise de specialiști și vor regăsi informații despre programul național privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, conform legii 321/2001.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s