Legea alaptatului, in Parlament

Un numar de 30 de deputati si-au pus semnaturile pe un proiect de lege care stabileste definitia hranirii copilului la san si care incurajeaza alaptatul pana la varsta de aproximativ doi ani.

Potrivit proiectului, alaptarea inseamna „hranirea copilului la sanul mamei sau cu lapte matern colectat”. Cat despre alaptarea exclusiva, aceasta ar insemna „hranirea copilului numai cu lapte matern, fara apa, ceai sau alte bauturi, ori alte alimente, fie lichide, semisolide sau solide, cu exceptia administrarii, in cazul in care sunt necesare, a medicamentelor, vitaminelor sau a mineralelor”.

[imagethumb=”1621″]Parlamentarii au trecut pe hartie si de cate ori ar trebui hranit copilul: ori de cate ori acesta isi manifesta dorinta de a fi hranit. Si, pentru ca mamele sa nu mai fie influentate de reclame agresive si false, alesii vor sa reglementeze si marketingul produselor care inlocuiesc laptele matern. Sunt vizate laptele praf, piureul de fructe sau orice aliment destinat bebe lu silor.

Potrivit proiectului de lege, materialele informationale si educationale prezentate la televizor, pe strada, la radio sau pur si simplu lipite prin oras trebuie prezentate corect, demonstrate si argumentate stiintific. Mai mult, daca legea va intra in vigoare in forma pusa pe hartie de cei 30 de parlamentari, producatorii nu mai au voie sa le ofere gratuit mamicilor pliculete de lapte praf sau borcanase gratuite cu piure de fructe. Pe cei prinsi ca nu respecta aceasta prevedere ii asteapta amenzi de pana la 100.000 de lei.

Si pliantele, afisele si mostrele gratuite din spitale si din cabinetele medicilor ar putea disparea. Astfel, medicii de familie nu vor mai avea voie sa-si tapeteze peretii salilor de asteptare cu reclame pentru astfel de produse. Acestea vor fi interzise si in cabinetele si sectiile de ginecologie si neonatologie.

Potrivit parlamentarilor care semneaza proiectul, promovarea inlocuitorilor de lapte matern ar trebui reglementata, din cauza ca „se incalca dreptul copilului de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate posibila”.

In acest sens, promotorii documentului invoca principiile Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern, care a fost adoptat inca din 1981.

„In 2009, printre recomandarile facute Romaniei de catre Comitetul ONU pentru drepturile copilului se mentioneaza: statul sa sporeasca eforturile pentru ameliorarea starii de sanatate a sugarilor si a copiilor mici, acordand in special mai multa atentie spitalelor ce detin statutul de Prieten al copilului (…), si, nu in ultimul rand, prin promovarea si sensibilizarea cu privire la beneficiile alaptarii si prin adoptarea Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern”, au mai precizat parlamentarii care sustin aprobarea acestei legi.

Din expunerea de motive mai reiese ca micutii alaptati cu lapte praf sunt predispusi sa sufere de boli respiratorii, infectii ale urechii, infectii ale tractului urinar, instalarea precoce a diabetului, astm, sindromul mortii subite, leucemie etc. Cu toate acestea, din cauza marketingului agresiv, multe mamici renunta la alaptat si isi hranesc inadecvat copiii mici.

Asadar, propunerea sustine recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si previne inlocuirea laptelui matern acolo unde nu se impune din motive medicale, pentru ca renuntarea la laptele matern are consecinte asupra sanatatii micutilor si poate provoca, uneori, decesul.

Ca urmare, se recomanda diversificarea hranei bebelusilor dupa ce acestia implinesc sase luni si alaptarea lor pana la doi ani.

Sursa: Evz.ro


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s