Legatura dintre cariera si numarul de copii

Rata de ocupare in randul femeilor este cu atat mai scazuta cu cat numarul de copii este mai mare, arata un studiu Eurostat. Pentru barbati, a avea doi copii pare a fi cel mai bun stimulent pentru gasirea unui loc de munca.

La nivelul Uniunii Europene, 76% dintre femeile intre 25 si 54 de ani si fara copii au un loc de munca. Proportia scade la 71% pentru cele cu un copil, la 69% pentru cele cu doi copii si la 55% in cazul femeilor cu trei sau mai multi copii, potrivit Capital.ro.

Cele mai mari rate de ocupare in randul femeilor fara copii se inregistreaza in Cehia (84%), Finlanda (83%) si Austria si Marea Britanie (82%), iar cele mai mici in Malta (57%).

Pentru femeile cu un copil, acelasi indicator era mult peste medie in Slovenia (85%), respectiv Austria si Lituania (81%), si mult sub medie in Malta (46%), Italia (59%) si Grecia (61%).

In cazul femeilor cu doi copii, 89% dintre acestea au un loc de munca in Slovenia, 83% in Finlanda si 81% in Olanda, dar numai 37% dintre maltezele si 54% dintre italiencele aflate in aceasta situatie lucreaza.

In cazul barbatilor intre 25 si 54 de ani lucrurile arata cu totul altfel: 80% dintre cei fara copii, 87% dintre cei cu un copil si aproape 91% dintre cei cu doi copii lucreaza. Rata de ocupare scade la 85% pentru persoanele de sex masculin cu trei sau mai multi copii.

A avea doi copii reprezinta, se pare, cel mai mare stimul pentru cariera pentru barbatii din Cehia, Malta si Olanda (96% dintre cei in aceasta situatie muncesc), dar si pentru cei din Luxemburg (95%), Grecia, Slovenia si Cipru (94%) si Belgia, Germania, Franta si Austria (93%). La polul opus sunt irlandezii (82%) si estonienii, lituanienii si letonii (83%).

In Romania, 67% dintre femeile intre 25 si 54 de ani si fara copii, 70% dintre cele cu un copil, 67% dintre cele cu doi copii si 52% dintre cele cu trei sau mai multi copii lucreaza, tendinta fiind, asadar, usor diferita fata de media europeana.

In cazul barbatilor din aceeasi categorie de varsta, efectul de responsabilizare dat de existenta a doi copii se respecta: 77% dintre cei fara copii, 82% dintre cei cu un copil, 85% dintre cei cu doi copii si numai 76% dintre cei cu trei sau mai multi copii lucrau la data realizarii studiului.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s