Jumatate dintre profesori au dat in judecata statul pentru plata drepturilor

Aproximativ jumatate dintre cadrele didactice au dat in judecata Ministerul Educatiei pentru a primi majorarile salariale de 50%, conform Legii 221/2008.

Potrivit secretarului de stat in invatamantul superior, Catalin Baba, citat de Mediafax, cadrele didactice care au obtinut deja hotarari judecatoresti favorabile lor vor primi banii esalonat, timp de trei ani (in 2010, 2011 si 2012). Esalonarea la plata este argumentata si in acest caz prin fondurile limitate si riscul depasirii deficitului bugetar.

Catalin Baba a subliniat insa ca aceste plati nu inseamna o crestere definitiva a salariilor cadrelor didactice si ca este vorba doar de faptul ca, timp de trei ani, acestia vor primi, esalonat, sumele castigate in instanta, fara ca acestea sa fie incluse in salariul de baza.

Desi unele cadre didactice au castigat in instanta majorari salariale de 50%, multi profesori nu au beneficiat, pana in ziua de astazi, nici macar de majorarea de 17%. Pentru aceste cadre didactice, Guvernul va majora fondul de salarii aferent primului trimestru, sumele fiind asigurate din bugetul programat initial pentru trimestrele II, III si IV, a anuntat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

El a amintit ca bugetul pe 2010 include drepturi salariale cu majorarea de 17%, nu si diferenta de 33% abrogata de Guvern, dar acordata de anumite instante judecatoresti.

Oficialul guvernamental a explicat ca unele cadre didactice au castigat in instanta majorari salariale de 50% (prevazute de Legea 221/2008), incluzand si diferenta de 33% abrogata de Guvern, si au fost remunerate ca atare, ceea ce a determinat scaderea fondului de salarii la nivelul altor unitati scolare.

Potrivit Mediafax, Guvernul are de gand sa reglementeze, printr-un alt act normativ, problema diferentei de 33% castigata in instanta de unele cadre didactice.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s