Iulian Rotariu: Pompierul ultramaratonist

Iulian Rotariu, un pompier din Botosani, este singurul roman care a participat la ultramaratonul din desertul Gobi, terminand primul la categoria sa de varsta si pe locul 4 la nivel mondial.

In perioada 19-25 iunie a avut loc maratonul extrem, numit „Gobi March”, la granita dintre China si Mongolia, pe o distanta de 250 de kilometri prin desertul Gobi, cu schimbari uriase de temperaturi.

Din Romania, singurul care a avut curajul sa parcurga acest traseu a fost Iulian Rotariu, sustinut de Asociatia Sportiva a Pompierilor din Romania, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani, de Directia Judeteana de Tineret si Sport Botosani, de prieteni, colegi si sponsori privati, pentru a-si lua echipamentul necesar si pentru a-si plati biletul pana in China.

Pompierul de 40 de ani a alergat pentru Romania, pentru detasamentul de pompieri din care face parte, dar mai ales pentru copiii cu autism din Botosani.

Cursa „Gobi March” ii provoca pe participanti la un traseu care urca la peste 3000 de metri altitudine, unde ninsorile si frigul erau la ordinea zilei, pentru ca in doar cateva zile sa coboare la nivelul desertului, in temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

La linia de start s-au aliniat 101 concurenti, dar doar 87 au si trecut de linia de sosire, printre care si Iulian Rotariu. Romanul s-a clasat al patrulea din toti participantii, la o distanta de doar 1.37 minute de primul loc. De asemenea, Rotariu a obtinut primul loc pentru categoria sa de varsta.

Pentru pompierul ultramaratonist, nu este prima cursa la care alearga, desi nu este sportiv de performanta. Iulian Rotariu a mai alergat in 2014 in desertul Sahara, clasandu-se pe locul 12 din 450 de alergatori din 20 de tari. Cu toate ca a castigat numeroase curse de maraton, nationale si internationale, botosaneanul considera ca alergarea este un hobby al sau si o ocazie prin care poate sustine cauze umanitare. A inceput sa alerge in ziua in care baiatul sau a fost operat la inima, pentru a scapa de emotii si pentru ca astfel simtea ca lupta alaturi de fiul sau.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s