Intelegerea emotiilor cu filmul Intors pe Dos

Cea mai noua animatie Pixar, Intors pe Dos (Inside Out), a devenit, in scurt timp, o unealta foarte buna pentru a-i ajuta atat pe cei mici cat si pe cei mari in intelegerea emotiilor.

Filmul Intors pe Dos se petrece, in mare parte, in mintea tinerei Riley, o fetita de 11 ani, aflata in pragul adolescentei. In momentul in care fetita se muta cu parintii sai din Minnesota in San Francisco, toata lumea ei este data peste cap – i se schimba caminul, scoala, prietenii si pasiunile.

Ca urmare, Riley trece printr-un dezechilibru emotional profund. Cele cinci emotii care stau la baza „centrului de control” (Bucurie, Tristete, Dezgust, Frica si Furie) se confrunta direct cu aceste schimbari. Iar pentru a o salva pe Riley, Bucurie si Tristete pleaca intr-o aventura fabuloasa, trecand prin toate cotloanele mintii, de la vise si imaginatie pana la subconstient si gandirea abstracta.

Ceea ce este important de notat la inceput este faptul ca, in realizarea filmului, regizorul-scenarist Pete Docter s-a consultat cu psihologi de renume, pentru a ilustra cat mai bine impactul emotiilor asupra actiunilor noastre si pentru a le oferi spectatorilor o experienta cat mai apropiata de realitate.

bucurieIntors pe Dos nu este despre salvarea lumii, ci despre salvarea propriei persoane prin intelegerea emotiilor si tocmai din acest motiv animatia are o miza foarte mare. Filmul reprezinta o punte intre generatii si creeaza un spatiu sigur, in care parintii si copiii pot comunica deschis.

Ce am invatat din film

La finalul animatiei, pot spune cu sinceritate ca plangeam in hohote. Si, intrebata fiind „De ce plangi? E doar o animatie”, am raspuns „Nu este doar o animatie. Este ce se intampla in realitate”. Si sunt cateva lectii pe care le putem invata de la Intors pe Dos:

  • Desi in film sunt prezentate doar cinci emotii, fiecare dintre noi dispune de o paleta mult mai larga, ce se dezvolta odata cu intelegerea emotiilor. De cand suntem mici, invatam sa ne numim emotiile si sa le gestionam, ceea ce duce la o dezvoltare a inteligentei emotionale.

inside_out_emotions-03

  • Daca la inceputul filmului Bucurie este sentimentul principal al lui Riley (adica temperamentul sau), acest lucru nu este valabil pentru toata lumea. Fiecare persoana are un alt temperament si este condusa de alte emotii.
  • In momentul in care Bucurie si Tristete nu se mai afla in centrul de control, iar Frica, Dezgust si Furie devin responsabile, Riley intra intr-o stare de panica si depresie, un fapt real pentru orice persoana care trece printr-o experienta traumatizanta sau o schimbare radicala.
  • Toate emotiile au un rost si nu exista emotii bune sau rele (asa cum nici personajele din mintea lui Riley nu sunt bune sau rele).
  • Emotiile reprezinta o busola. In momentul in care Bucurie nu ii da voie lui Tristete sa se ocupe de Riley, fetita se simte confuza si nu stie cum sa reactioneze in cazuri in care pur si simplu avea nevoie sa planga. Asta se intampla la oricine. In momentul in care nu iti dai voie sa fii vulnerabil sau sa plangi, ajungi intr-o stare de confuzie. De aceea, intelegerea emotiilor este atat de importanta pentru sanatatea emotionala.
  • Realitatile si amintirile noastre trec prin filtrul emotional. Fiecare persoana isi construieste povestea proprie, bazandu-se pe emotiile sale.

Iti recomand din tot sufletul sa urmaresti filmul Intors pe Dos alaturi de copilul tau, iar apoi sa stati de vorba, impreuna, pe baza povestii. S-ar putea ca fiecare dintre voi sa descopere ceva nou.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s