Informatii de baza in privinta alimentelor, straine pentru elevii romani

Foarte multi copii si tineri cred ca principala sursa de proteine o constituie fructele si legumele, arata un studiu realizat de Ministerul Educatiei pe un esantion reprezentativ la nivelul intregii tari.

Desi ar trebui sa cunoasca faptul ca sursa de proteine de cea mai buna calitate pentru organism este formata din gruparea de alimente carne, lapte si oua, aproape 50% dintre elevii cu varste intre 10 si 18 ani cred ca principala sursa de proteine o constituie fructele si legumele, potrivit studiului realizat de Ministerul Educatiei si citat de Evz.

[imagethumb=”1159″ class=”imageLeft”] Specialistii considera ca lipsa de informatie poate fi, totusi, reparata in scoala. „Nu este vina nici a parintilor, nici a scolii pentru lipsa de informatii, dar pur si simplu la noi nu a existat o cultura alimentara si nu exista o traditie prin care sa ne intrebam ce mancam de fapt. Nu prea se stie ce e aia proteina, ce sunt fibrele. Scoala poate insa sa-si asume acest rol, de a completa cunostintele elevilor”, este de parere Raluca Teodoru, coordonatoarea studiului.

In ceea ce priveste numarul de copii supraponderali si obezi, Romania sta mult mai bine decat celelalte tari dezvoltate. Un semnal de alarma trebuie insa tras.

„Doar 7% dintre elevii din clasele a V-a pana la a VIII-a au probleme cu greutatea, in timp ce, in tarile mai dezvoltate, precum Marea Britanie, media este de 30%. Aici stam bine si datorita stilului traditional in ceea ce priveste obiceiurile alimentare, mancam inca mancare gatita in casa, in timp ce in Vest se simte explozia fast-foodului si a mancarii semipreparate”, a mai explicat Raluca Teodoru.

Mai mult, la noi se observa ca aproape 30% dintre elevi sunt de fapt prea slabuti, adica subponderali, lucru care ar putea sa le afecteze grav sanatatea.

Nu doar faptul ca elevii n-au habar despre ce mananca ii ingrijoreaza pe reprezentantii ministerului, ci si obiceiurile alimentare nesanatoase, mai scrie cotidianul.

Astfel, 20% dintre copii nu consuma zilnic oua si carne, 40% nu mananca in fiecare zi fructe si legume, iar 60% nu sunt fanii lactatelor. Cand vine insa vorba de dulciuri, mai mult de jumatate dintre copii spun ca nu trece o zi fara sa se indulceasca, iar doi din cinci elevi se opresc la fast-food de cateva ori pe luna.

„Doar doua treimi dintre copii consuma zilnic fructe si legume, in timp ce recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este sa se consume zilnic cel putin 400 de grame de fructe si legume. Tot mai multi isi cumpara fast-food din banii de buzunar si spun ca nu mananca aceste produse in familie. Este ingrijorator”, a mai specificat specialistul.

Cu cat cresc mai mult in varsta si devin mai independenti, cu atat se imprietenesc mai mult cu hamburgerul. „Fast-foodul intra din ce in ce mai tare pe piata. Si petrecerile copiilor mici se fac la McDonalds, iar astfel se introduce indirect ideea ca acesta este un mod de normalitate”, a specificat si Daniela Calugaru, coordonatoarea proiectului „Oferte educationale inclusive, extracurriculare si extrascolare, pentru formarea stilului de viata sanatos si a cetateniei active pentru copii din comunitati dezavantajate, cu precadere rurale, in invatamantul preuniversitar din Romania”, realizat de MECTS.

Prin realizarea acestui proiect, specialistii ministerului isi propun ca, prin activitati extrascolare si extracurriculare, sa-i ajute pe copii sa inteleaga importanta unei alimentatii echilibrate si sanatoase. „La final, vom realiza un set de strategii si politici secundare pentru formarea unui stil de viata sanatos pentru elevii romani”, a completat Daniela Calugaru.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s