Încrederea, cu iubire, se câștigă!

Să ai încredere în tine înseamnă acceptare, blândețea cu care te înțelegi și mai cu seamă maturitate. Procesul prin care ea se câștigă este lung și adesea, presărat cu momente grele, care destabilizează și strivesc sămânța ce abia apucă să încolțească în ființa ta. Tocmai de aceea, Dove a lansat un program educațional pe care l-a numit ”Ai încredere în tine!”- un slogan ce nu trebuie doar rostit, ci și transformat în faptă.

Pentru Dove, frumusețea se atinge cu naturalețe, iar acest program educațional este menit să ghideze tinerii pe calea respectului și a iubirii de sine. Încă din 2004, la nivel global și din 2021 în România, programul educațional Dove își propune să crească și să consolideze încrederea în sine a copiilor și a adolescenților, să-i ajute să-și depășească anxietatea provocată de presiunea media și de alți factori externi. Să fie puternici și încrezători, să știe să ia atitudine atunci când cred în cauza lor. Să stea cu fruntea sus. Să se iubească așa cum sunt!

Lipsa de încredere în sine, în cifre

Statisticile o spun clar, în urma unui studiu realizat de Dove în 2021, în România: 7 din 10 fete (cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani) și 8 din 10 femei (cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani) nu au o încredere de sine ridicată; 5 din 10 fete nu mai țin cont de mesele regulate atunci când își pierd încrederea în propriul corp; aspectul fizic este cauza principală a anxietății adolescenților. Majoritatea influencerilor știu perfect cum să folosească anumite aplicații pentru a-și netezi pielea, pentru a-și subția talia sau pentru a-și face ochii mai mari, însă publicul nu află întotdeauna despre cât de des sunt folosite aceste aplicații/filtre; încrederea scăzută în propriul corp și lipsa încrederii în sine îi împiedică pe tineri să fie mai buni, afectându-le sănătatea, prieteniile și succesul școlar.

Așa ajungem adesea să ne întrebăm: cum ne ajutăm copilul să aibă încredere în el? Cât de important este ca stima lui de sine să fie cea care îl ridică și îl ajută în ceea ce întreprinde? Rolul părinților este covârșitor, cu siguranță. Al tatălui, în egală măsură cu al mamei. Cum abordează un tată problema respectului și a încrederii de sine cu copilul său, cum gestionează momentele cheie ale unui adolescent sau preadolescent?

”Dacă eu aș fi în locul copilului meu și aș greși, ce aș vrea să aud de la tatăl meu?”

Pentru Alex Zamfir, unul dintre puținii bărbați bloggeri de parenting din România, poți să ajuți un copil să aibă încredere în el, doar dacă reușești să îl privești cu ochii copilului ce ai fost odinioară. Să te pui în pielea lui și să nu încetezi vreodată să-i arăți cât de mult îl iubești.

”Când suntem copii, ne imaginăm adesea că atunci când vom crește, vom face lucrurile într-un anumit fel, mai curat, mai pur, mai apropiat de sufletele copiilor. Ajungem însă, să uităm de promisiunile făcute. De cele mai multe ori, când stăm de vorbă cu ei, gândim din perspectiva adultului, uitând că am fost asemenea lor și cât de tare ne enerva autoritatea care doar ne impune să facem anumite lucruri, fără să fim ascultați. Și atunci, primele întrebări, când apare o problemă legată de copilul tău, trebuie să fie acestea: Cât de mult am discutat cu copilul meu? Cât de mult l-am ascultat si am fost atent la nevoile lui? Cum îl pot ajuta să aibă mai multă încredere în sine?”.

Adesea, un copil simte, mai degrabă decât înțelege. El simte când este iubit, valorizat, când are un sprijin în părinții lui, indiferent de orice ar putea să se întâmple. În momentul în care știe toate acestea, el se poate destăinui ție, părintelui. Îți cere ajutor, are încredere în tine și de aici drumul spre a-i da tu lui încredere, spre a-l ajuta să devină un om sigur pe el este mult mai bine delimitat.

”Am să vă povestesc despre un copil care a furat dintr-un magazin împreună cu prietenii lui. I-a spus mamei și, pentru că a găsit sprijin din partea ei, pentru că a primit înțelegerea pe care o aștepta, ceea ce s-a întâmplat ulterior este o lecție pe care trebuie să o învățăm: copilul și-a dat seama de greșeala făcută, iar soluția a venit tot din partea lui. Împreună cu mama, s-a dus la magazin, și-a cerut scuze, a achitat ce a furat”, povestește Alex.

Nu numai că și-a reparat greșeala, dar a învățat o frântură din ceea ce înseamnă să nu te predai grupului, ci sa-ti creezi propriile convingeri si sa lupți pentru ele.

”Doar pentru simplu fapt că cineva a fost acolo pentru el, fără să țipe, fără să-l denigreze, fără să-l amenințe, a ales să facă un pas important în devenirea lui ca adult, echilibrat si cu încredere în sine”, completează Alex Zamfir.

Ce se întâmplă însă, când acel copil se întoarce în grup? Căci încrederea în sine se poate clădi și în funcție de interacțiunile cu gașca. Intervine bullying-ul? Este considerat un dezertor, doar pentru că a conștientizat greșeala și a reparat-o? Cum îl putem ajuta să le țină piept și să nu cadă pradă lor?

Răspunsul stă tot în noi, părinții. Vrem sau nu, noi suntem cei care stabilim drumul încrederii în sine al celor mici. Este adevărat, mediul, anturajul, toate își pun amprenta, însă tot ceea ce părinții reușesc să clădească, ascultând copilul, lăsându-l să-și spună părerea, neîntrerupându-l la fiecare două cuvinte, dându-i libertatea de a fi el, cu bune și cu rele, îl vor ajuta să aibă încredere în el și să ajungă să nu ocolească calea dreaptă.

Puterea de influență a mass-media

Internetul, mass-media, social media transmit mesaje cu un impact uriaș în rândul tinerilor. Standardele de frumusețe vehiculate, nerealiste și complet debusolante pentru mulți dintre adolescenți constituie unul dintre motivele din cauza cărora stima de sine scade dramatic. Promovarea cu predilecție a tinerilor excepționali, a celor supradotați ajunge să provoace multă suferință și un sentiment de inferioritate complet nejustificat. ”Câteodată, lupta ce se dă între părinți și mass media este inegală. Dar noi, părinții, nu ne imaginăm câtă forță avem în fața copiilor noștri. Cu o singură condiție: ceea ce spunem să fie însoțit și de faptă. Degeaba îi spunem să creadă că este frumos, inteligent, daca noi înșine ajungem să ne plângem soției, de exemplu, că cineva ne-a zis ca nu suntem prea arătoși și nici prea inteligenți. Trebuia să arătăm că nu ne lăsăm atât de puternic influențați de părerea celorlalți”, spune Alex.

”Pentru mine, ești cel mai frumos! Pentru mine, ești cel mai inteligent copil! Știu că poți! Am încredere în tine!” sunt mesaje ce trebuie transmise copiilor noștri, consideră tăticul-blogger. Căci atunci când va auzi de la cineva din exterior că nu este prea frumos si nici prea isteț, el se va întoarce la cuvintele pe care tu i le-ai spus. Va ști că nu trebuie să plece urechea, va ști că pentru cineva de pe pământul asta el este cel mai minunat copil. Iar gândul acesta, chiar și ascuns, are puteri magice pentru oricine, mai ales pentru un copil în permanentă căutare de iubire, acceptare si încredere.

Noi, părinții, avem această superputere de a repara tot ceea ce li se întâmplă copiilor noștri. Pentru ei, gândul acesta este reconfortant și aducător de liniște și de încredere. ”Scopul meu este ca atunci când copilului meu i se va părea că asistă la o nedreptate, să aibă puterea să se ridice și să își spună părerea. Dar dacă eu nici acasă nu îl las să spună ceva în prezența mea, îl cert pentru fiecare lucru spus, catalogându-l drept obrăznicie, și obișnuindu-l cu ideea că eu reprezint autoritatea supremă, tot ce îl învăț, de fapt, este sa fie mereu supus, că el nu are dreptate și nici dreptul de a spune ceva. Nimic mai greșit. El trebuie să știe că este bine să își exprime sentimentele, iar daca simt că exagerează în vreun fel, discutăm. Important e să ajungă să conștientizeze că este bine să ia atitudine, chiar daca ideea lui nu este acceptata in totalitate de societate”.

Părinții trebuie sa dea încredere copiilor

”Este important să vorbim cu copiii noștri despre propriile noastre slăbiciuni, temeri, fără a ne fi teamă că spunându-le, ei nu vor mai fi perfecți. Din contră, trebuie să ne acceptăm așa cum suntem și să avem încredere în ceea ce putem face”, ne sfătuiește Alex.

Asemenea programului educațional Dove, care spune clar și răspicat: Ai încredere in tine! Consolidarea stimei de sine a noii generații este misiunea Dove. Și, de nu ești convins, te invităm să intri pe dove.com/incredere, pentru mai multe informații educative.

Creștem copii echilibrați, cu iubire, acceptare, acordându-le libertatea de a-și spune singuri propria poveste, cu încredere și susținere din partea noastră!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s