Importanta suplimentarii cu vitamina D in sezonul rece

Importanta suplimentarii cu vitamina D in sezonul rece

Vitamina D este o componenta esentiala in dezvoltarea copilului, mai ales in primii ani de viata. De regula, sintetizam aceasta vitamina sub actiunea razelor UV. Dar ce facem in sezonul rece, cand soarele nu mai ajunge la fel de bine la piele? La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem cat de importanta este vitamina D pentru organism si cum o suplimentezi in lunile friguroase.

Este o regula simpla, de care poti tine cont, cand vine vorba de suplimentarea vitaminei D: in lunile cu „R” in denumire, este nevoie sa apelezi la suplimente; adica, din septembrie pana in aprilie.

„Pentru ca, din septembrie si pana in aprilie, chiar daca noua ni se pare ca este soare afara, gradul de formare a vitaminei D in piele este scazut”, explica dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru.

Rolul principal al vitaminei D este de a ajuta la fixarea calciului in oase. De asemenea, aceasta componenta are rol si in imunitate, in apararea corpului de virusuri si bacterii.

In primii doi ani de viata, bebelusii oricum au nevoie de suplimentarea vitaminei D. Apoi, pana la 6 ani, este bine sa respecti regula lunilor cu „R”.

Despre categoriile cu risc de nivel scazut de vitamina D si despre cum se masoara deficitul acestei vitamine in organism iti spunem acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s