“Haiku siberian” – roman grafic din Lituania, lansat de Editura Frontiera

Editura Frontiera a lansat, de curand,“Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea in Siberia a unui baietel, Algis, impreuna cu familia sa.

Scris de Jurga Vilė si ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeana a cartii inca de la aparitia sa in 2017 si a adunat premii literare importante.

Povestea micului Algis incepe intr-o dimineata din anul 1941, cand in satucul in care traieste soseste armata sovietica. Soldatii bat cu furie in usile oamenilor si le dau tuturor 10 minute sa se suie in trenul care duce spre Siberia. in graba plecarii, Algis reuseste sa ia cu el un album de fotografii, cateva mere si pe gascanul Martin.

“Povestea lui Algis este o poveste adevarata – si nu doar pentru ca Algis este tatal autoarei, ci si pentru ca experiente precum cele traite de deportatii in Siberia nu pot fi inventate. Ceea ce s-a intamplat cu omenirea in secolul XX bate orice fictiune. Faptul ca acest recurs la istorie vine sub forma moderna a romanului grafic mi se pare o alegere extrem de inspirata. Asa ar trebui sa fie spusa istoria – nu ca o lectie plicticoasa, ci ca un cutremur vizual si narativ.” – Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera.

Mai multe detalii se gasesc pe site-ul editurafrontiera.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s