Gusta fara sa mirosi

Ce gust are mancarea cand nu poti sa o mirosi? Uimeste-ti copilul cu acest experiment, iar apoi explica-i ce se intampla de fapt.

Cu totii stim ca unele mancaruri sunt mai gustoase decat altele, dar ce ne da posibilitatea de a simti toate aromele unice? Asa cum vom vedea din acest experiment, gustul este puternic influentat si de alt simt.

Ai nevoie de:

  • o bucatica de cartof decojit;
  • o pucatica de mar decojit (cu aceeasi forma ca bucatica de cartof).

In timp ce copilul tau tine ochii inchisi, tu amesteci cele doua bucatele intre ele, astfel incat puiul tau sa nu mai stie care e care.

Roaga-ti puiul sa se tina de nas si ofera-i una dintre bucatele, fara a-i spune care e. Apoi pe urmatoarea. A simtit vreo diferenta? (Ma refer la gust, nu neaparat la textura.)

Ce se intampla?

Nasul si gura sunt conectate prin aceeasi cale respiratorie, ceea ce inseamna ca gusti si mirosi mancarea in acelasi timp. Ca urmare, daca te tii de nas, nu vei mai sti sa faci diferenta intre o bucatelele de mar si de cartof, ca gust.

In timp ce papilele gustative pot recunoaste sarat, dulce, amar si acru, prin miros ajungi sa recunosti o multime de alte gusturi.

Mai este o situatie in care treci prin experienta gustului fara miros: atunci cand racesti si ai nasul infundat. Ti s-a intamplat?

Ai incercat experimentul? Ai simtit vreo diferenta?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s