Grupul de copii si adolescenti sustinut de UNICEF cauta noi membri!

Boardul Copiilor din Romania – un grup activ de copii si adolescenti din intreaga tara, de diferite varste si provenind din etnii diverse, aflati atat in medii familiale, cat si in sistemul de protectie a copilului – se reinnoieste la inceputul acestui an.

Noii membri, care vor fi alesi in urma unui proces de recrutare realizat chiar de copii, ii inlocuiesc pe tinerii care au implinit varsta majoratului.

Copiii si tinerii care vor sa faca parte din Board sunt invitati sa se inscrie completand formularul online accesibil aici, pana la data de 13 februarie 2022.

Dupa inchiderea inscrierilor, toate aplicatiile vor fi evaluate de actualii membri ai Boardului, care vor alege, la sfarsitul unui proces de selectie obiectiv, un numar de 15 noi colegi.

Boardul Copiilor a fost constituit in 2019, in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, cand Guvernul Romaniei si UNICEF au colaborat pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa la deciziile care ii privesc.

In cadrul unor ateliere de lucru, online si offline, copiii din Boardul Copiilor din Romania au redactat in primele luni ale anului 2019 versiunea preliminara a „Declaratiei de la Bucuresti a copiilor din Uniunea Europeana”, un apel urgent adresat Uniunii Europene si statelor sale membre de a se asigura ca participarea copiilor devine o prioritate si o realitate.

„Am devenit membra a Boardului Copiilor acum doi ani. inainte eram un copil foarte timid si imi era teama sa dezbat subiecte cu oameni pe care nu i-am mai intalnit, care iau decizii la nivel local sau chiar national. Dar Boardul m-a ajutat foarte mult sa-mi infrunt temerile si am avut ocazia sa reprezint tinerii si comunitatea din care fac parte in evenimente importante, sa lucrez cu tineri din Romania si din alte tari si, nu in ultimul rand, sa ma maturizez”, a afirmat Andrada, 16 ani.

In contextul declansarii pandemiei de COVID-19, Boardul Copiilor a devenit o voce puternica in sprijinul copiilor din intreaga tara afectati de inchiderea scolilor, de perturbarea serviciilor esentiale si de cresterea saraciei si excluziunii sociale a celor aflati in situatii de vulnerabilitate.

Copiii au participat la evenimentele si dezbaterile organizate de UNICEF si partenerii sai, si-au spus parerile si au contribuit substantial la elaborarea noii Strategii privind protectia si promovarea drepturilor copilului pentru 2021 – 2027.

„Proiectul care a contribuit cel mai mult la evolutia mea personala si care m-a facut sa-mi deschid ochii asupra realitatii in care traim este elaborarea Strategiei nationale cu privire la protectia si promovarea drepturilor copiilor. Aici am avut oportunitatea sa semnalez problemele pe care le consider cele mai importante la nivelul comunitatii mele, precum lipsa unui sistem sanitar eficient si absenta sigurantei in locurile publice”, a declarat Rafaela, 14 ani, membra a Boardului.

La randul sau, Rares, 13 ani, care s-a alatura Boardului la finalul lui 2019, spune: „Boardul Copiilor m-a invatat sa-mi dezvolt abilitatile de vorbit in public, m-a invatat sa-mi gestionez timiditatea si sa-mi gestionez timpul mai bine”.

Mai multe detalii despre Boardul Copiilor si proiectele pe care le deruleaza acest grup se gasesc aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s