Gala Itsy Bitsy: Liderii anului 2018 in Educatie prin Lectura

Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana cand vine vorba de numarul mediu de carti citite pe cap de locuitor. In era tehnologiei, devine din ce in ce mai greu sa indrumam generatiile noi de copii si adolescenti catre citit, mai ales in conditiile orice informatie de care acestia au nevoie este la doar un click distanta.

Cititul ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte din punct de vedere intelectual, si nu numai. Cititul ii dezvolta copilului vocabularul, imaginatia, ii imbunatateste puterea de concentrare si ii largeste acestuia orizonturile cunoasterii. Tocmai de aceea, la editia de anul acesta a Galei Itsy Bitsy recunoastem meritele celor care in ultimul an au investit timp si efort in demararea si dezvoltarea unor proiecte menite sa cultive celor mici dragostea pentru lectura.

Liderii anului 2018 in educatie prin lectura sunt:

Iren Arsene

Iren Arsene este Directorul General al editurii Curtea Veche Publishing si organizatoarea Festivalului de lectura pentru copii – NARATIV. Iren a copilarit in Sighisoara, unde a descoperit cartile, cultura si farmecul literaturii romane, iar in 2014 a infiintat Asociatia Curtea Veche, cu scopul de a promova lectura de placere in randul copiilor.

Prin Festivalul NARATIV, Iren isi propune sa arate tuturor copiilor ca fiecare carte este o aventura ce merita traita, iar parintilor si profesorilor sa le aminteasca faptul ca cititorii nu se nasc, se educa. In 2018, NARATIV a ajuns la cea de-a patra editie si a adus in premiera activitati de storytelling in limbi straine, precum si participarea campioanei olimpice la scrima, Ana Maria Branza, care le-a vorbit celor mici despre importanta educatiei prin lectura si sport.

„Ca mama si editor de carte, ma simt datoare sa transmit, prin carti, toate cunostintele necesare catre parintii si copiii care cauta sa afle raspunsuri la intrebarile pe care le au. Trebuie sa constientizam cu totii ca lectura este poate la fel de importanta precum apa sau aerul pentru ca ne ghideaza pasii spre orice lucru dorim sa realizam in viata.”, explica Iren Arsene.

Amelia Gheorghita

Amelia Gheorghita este director adjunct la Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si coordonatorul „Sotron. Festivalul copilariei” – cel mai mare eveniment pentru copii din zona Moldovei, organizat de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi incepand din anul 2014.

In 2018, Festivalul s-a desfasurat in perioada 1-3 iunie 2018, in Gradina Muzeului „Vasile Pogor” si pe strada Vasile Pogor din Iasi. Editia din 2018 a fost organizata de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi impreuna cu Asociatia „Patrimoniu pentru comunitate” Iasi. In cadrul evenimentului au avut loc concursuri pentru copii si parinti cu premii atractive, ce constau in ultimele titluri din literatura pentru copii sau jocuri si jucarii.

Bianca Mereuta

Bianca Mereuta este antreprenor, strategic planner, marketer, copywriter, trainer si, nu in ultimul rand, parinte. In anul 2015, Bianca a amenajat in propria ei casa din Floresti – Cluj, o biblioteca de carti pentru copii care a ajuns, in scurt timp, cea mai mare biblioteca privata de carti pentru copii din Romania. Aceasta idee a incoltit in mintea Biancai inca din anul 2012, cand a inceput sa caute carti de calitate, valoroase, pentru baietelul ei Alex. Biblioteca numara, in prezent, peste 7.000 de carti, pe care le pot citi toti copiii care vor, nu doar Alex.

De asemenea, in 2015 Bianca Mereuta a creat comunitatea online “Ce le citim copiilor”, la care au aderat pana acum peste 76.000 de iubitori de lectura care impartasesc informatii despre carti de calitate pentru cei mici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s