Ce nume de flori sunt sarbatorite in Ziua Floriilor si ce semnificatii au

Duminica Floriilor marcheaza ultima duminica dinaintea Pastelui si este sarbatorita de crestinii ortodocsi, in acest an, pe 17 aprilie. Aceasta sarbatoare comemoreaza intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim in zilele dinaintea patimilor. De asemenea, in aceasta zi isi sarbatoresc onomastica cei peste 1,5 milioane de romani care poarta nume de flori.

Romanii urmeaza mai multe traditii si obieciuri de Florii. In aceasta zi se mananca peste, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa cea din ziua Bunei Vestiri. Se spune ca pestele consumat in aceasta zi are puteri tamaduitoare. De asemenea, traditia spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Paste.

Ce inseamna numele de flori?

Stiai ca cel mai des intalnite nume de flori sunt: la femei – Viorica, Florentina si Florina, iar in randul barbatilor cele mai populare sunt Florin si Viorel? Daca tu sau prichindeii tai va numarati printre persoanele care isi sarbatoresc onomastica in ziua de Florii si nu stii ce semnifica numele de flori, ne-am gandit sa iti spunem noi!

Camelia

Numele „Camelia” provine de la floarea japoneza omonima, despre care se spune ca este un simbol al norocului. Purtatoarele acestui nume au o intuitie foarte bine dezvoltata, sunt independente, determinate si mereu oneste. Se adapteaza foarte usor oricarei situatii, sunt persoane foarte rabdatoare, sensibile si pun accent pe armonie in relatiile cu cei din jur.

Crin, Crina

Numele „Crin” si „Crina” provin din limba greaca, mai exact de la numele „Krinon”, care tradus in limba romana inseamna „crin”. Floarea de crin este un simbol al sperantei si al triumfului, tocmai de aceea persoanele care poarta nume de crin au foarte multa incredere in fortele proprii, perfectioniste, ambitioase, intelepte si uneori orgolioase.
Se imprietenesc destul de usor cu oamenii si ajung sa fie niste prieteni devotati si pun foarte mare pret pe tot ce inseamna familie.

Florin, Florina, Florentina, Florian

Aceste nume isi au originile in limba latina si provin de la cuvantul „florens”, care inseamna „infloritor”, „prosper”. Persoanele care poarta aceste nume sunt sensibile, dar in acelasi timp, foarte determinate si puternice. Reusesc sa ajunga intotdeauna acolo unde isi doresc, sunt foarte calculati – analizeaza foarte bine orice situatie inainte de a lua o decizie sau de a face un pas si sunt preocupate de tot ce tine de santatea si activitatea lor mentala.

Iris

Numele „Iris”, in mitologia greceasca, inseamna „mesagerul zeilor”. Simbolizeaza credinta si intelepciune, iar persoanele care poarta acest nume sunt norocoase, au o inima foarte mare si plina de iubire pentru cei din jur, sunt sensibile si optimiste. Totodata, Iris are o personalitate puternica, se afla mereu in cautarea perfectiunii, puternica, este activa si foarte generoasa, visatoare, atrasa de poezie si fantezie.

Lacramioara

Acest nume este de origine romaneasca, provine de la floarea omonima si inseamna gingasie, sensibilitate, duiosie. De altfel, persoanele care poarta acest nume sunt destul de introvertite, insa odata ce reusesc sa se apropie de cei din jur, ajung sa fie prietenoase si loiale, persoane pe care te poti baza in orice situatie. Sunt persoane empatice si mereu gata sa isi ajute semenii.

Liliana

Ca si „Lacramioara”, „Liliana” transmite gingasie si naturalete, datorita asocierii cu liliacul, floarea specifica primaverii. Persoanele care poarta acest nume stralucesc oriunde se afla, stiu sa lupte pentru ceea ce isi doresc, sunt ambitioase si pun mereu suflet in ceea ce fac. Au un simt al creativitatii foarte bine dezvoltat, sunt mereu atente la detalii, dar in acelasi timp apreciaza aparitia evenimentelor neprevazute.
Fiind firi gingase, reusesc sa castige imediat simpatia celor din jur.

Narcis, Narcisa

Numele Narcis, cu forma sa feminina Narcisa, este de origine greceasca si simbolizeaza frumusetea, dragostea si increderea. Persoanele care poarta aceste nume adora sa fie in centrul atentiei, au o personalitate electrizanta si pun foarte multa pasiune in tot ceea ce fac.
Sunt persoane foarte ambitioase, stiu sa lupte pentru ceea ce isi doresc, insa in drumul lor spre succes nu uita sa le multumeasca si sa ii ajute pe cei care la randul lor le-au fost alaturi atunci cand le-a fost greu.

Viorel, Viorica

Viorica si Viorel sunt nume de origina romaneasca si provine din latinescul „viola”, care, în limba romana, vine tradus ca fiind „vioarea” și este asociat și termenului „vioara”. Persoanele care poarta aceste nume sunt optimiste, extrovertite, diplomate si orientate spre succes. Inceaca mereu sa isi gaseasca echilibrul interior si chiar daca sunt persoane sensibile, sunt si foarte determinate. Odata ce reusesc sa treaca peste o problema, devin tot mai puternice si sigure pe ele.

Violeta

Acest nume este de origine rusa si deriva din numele Viola care provine de la numele plantei si al florii cu acelasi nume. Persoanele care poarta numele „Violeta” sunt loiale, visatoare, modeste si romantice.

Alte nume care se sarbatoresc de Florii

Acestea sunt printre cele mai intalnite nume de flori, care in Ziua de Florii isi sarbatoresc onomastica. Insa exista cateva nume destul de rar intalnite, poate despre care nu stiai ca se sarbatoresc de Florii. Iata care sunt:

 • Anemona
 • Angelica
 • Brandusa
 • Codrin, Codrina, Codrut
 • Craita
 • Crenguta
 • Crizantema
 • Dalia
 • Delia
 • Dumitrita (denumire populara a crizantemei)
 • Eugenia – de la planta cu acelasi nume
 • Gentiana
 • Gherghina (o alta denumire a Daliei)
 • Ghiocel
 • Iasmin, Iasmina
 • Laur, Laura, Laurentiu, Laurian
 • Malina
 • Margareta
 • Mugurel, Mugur
 • Panseluta
 • Romanita
 • Roza, Rozalia
 • Zambilica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s