Fii un tata bun pentru copiii tai

Un tata bun este un model pentru baietelul tau si un erou pentru fetita sa. Ca tata, cum ii conturezi dezvoltarea copilului tau?

In ceea ce ii priveste pe baieti, un tata bun le va arata ce inseamna sa fie barbati, ce este bine si ce nu este bine sa faca. In functie de implicarea tatalui, se va contura si masculinitatea celui mic. Cand devin tati, barbatii se transforma in cele mai sensibile fiinte, iarta mai usor si invata sa fie mai buni odata cu micutii lor.

Cat despre fetite, un tata bun le va apara cu toata fiinta lui si va fi un exemplu de cum sa accepte sa se comporte baietii (si, in viitor, barbatii) cu ele.

Dar, ca tata, este important sa tii cont de anumite aspecte.

Nu concura – Multi barbati se simt dati la o parte pe masura ce mamele se ocupa de micuti, atunci cand acestia se afla in primii lor ani de viata. In felul acesta, si mamele capata toata atentia din partea celor mici. Aceasta este o perioada extrem de dificila, in care de obicei barbatii devin dependenti de serviciu, au aventuri sau devin depedenti de alcool.

Poti sa nu fii acel tip de barbat si sa incerci sa te apropii, pe cat este posibil, de copilul tau si sa ai un rol activ in familie. Trebuie sa ai curajul sa te pui pe tine deoparte si sa-l lasi pe cel mic sa ocupe centrul universului tau.

Faceti miscare impreuna – Barbatilor le place sa se joace intr-un mod mai activ impreuna cu cei mici, acest lucru fiind foarte important pentru inceputul explorarii lumii de catre pici.

[Vezi si: Stiluri de joaca diferite pentru mamici si tatici]

Arata-i celui mic cine esti! Copilul este in cautatea unei identitati masculine cu care sa se poata identifica, sustin psihologii. Un tata trebuie sa fie si va fi foarte activ in sustinerea descoperirii lumii de catre copil. Jucati-va jocuri diverse, incurajeaza-l sa se exprime artistic, cumpara-i un set de Lego si construiti o casa impreuna.

Tatii pot deveni mentori de cat mai devreme, provocandu-i pe cei mici in diverse moduri – atat fizic, cat si intelectual si chiar si emotional. Trebuie sa ii arati micutului tau ca barbatii sunt fiinte umane care au emotii, deoarece copilul trebuie sa vada ca iubesti si ca-ti pasa. Un tata bun isi va recunoaste propriile vulnerabilitati, in loc sa reactioneze agresiv cand acestea se manifesta.

[Vezi si: Puterea vulnerabilitatii]

Daca relatia pe care ai avut-o cu tatal tau nu te-a inspirat da devii un tata mai bun, poti invata tot timpul si poti imbunatati. Mai mult decat orice, totul se reduce la conversatie. Te poti inscrie intr-un grup cu tati tineri si puteti invata impreuna prin diferite modalitati, cum sa fiti mai buni, sa va pese si sa fiti puternici.

[Vezi si: Taticule, esti un super erou!]

sursa articol: Bebelu.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s