Festivalul Cinecopilaria: Elisabeta Bostan este celebrata in 2022 in orasul natal, la Buhusi

Anul 2022 aduce una dintre cele mai importante sarbatori ale filmului romanesc. Primaria orasului Buhusi, Asociatia ARTIS si Casa de Cultura Buhusi lanseaza proiectul cultural CineCopilaria cu Elisabeta Bostan. Proiectul va avea loc la Buhusi, orasul natal al regizoarei.

CineCopilaria devine festivalul filmului copilariei si se va desfasura anual la Buhusi, locul natal al regizoarei care a marcat generatii prin filmele pe care le-a facut.

Asociatia ARTIS, primarul orasului Buhusi, Vasile Zaharia, si reprezentanti ai Casei de Cultura Buhusi, au mers la Bucuresti, acasa la Elisabeta Bostan, pentru un interviu in premiera cu regizoarea filmelor pentru copiii, dar si pentru a deschide oficial proiectul. Interviul este realizat in parteneriat cu Cinemaraton si va fi dufuzat in premiera la Buhusi, apoi pe micile ecrane.

In cadrul editiei-pilot a festivalului, care va avea loc in luna martie a acestui an, Elisabeta Bostan va fi numita cetatean de onoare al orasului, iar Casa de Cultura din Buhusi ii va purta numele.

Tot in cadrul festivalului va fi aniversat si unul dintre cele mai indragite filme pentru copii, Veronica. Filmul, care va implini 50 de ani de la lansare, va fi difuzat pe marele ecran, alaturi de invitati speciali.

Filmul a avut premiera pe 6 aprilie 1972. Regizat de Elisabeta Bostan, productia ii are in rolurile principale pe Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru si Dem Radulescu.

Veronica
Veronica

Multe generatii au crescut cu aventurile lui Naica, eroul caruia i-a dat viata Elisabeta Bostan, in calitate de scenarista si realizatoare a seriei de scurtmetraje dedicate popularului copil din satul romanesc. Un altfel de Nica, eroul filmului Amintiri din Copilarie dupa Ion Creanga.

De-a lungul carierei dedicate, colaboreaza cu scenarista Vasilica Istrate la filme de mare succes de public si de critica precum: Tinerete fara batranete, Veronica, Veronica se intoarce, Mama, Saltimbancii, Un saltimbanc la Polul Nord, Promisiuni si Campioana.

De asemenea, Elisabeta Bostan este si realizatoare serialului de televiziune Fram.

Este ambasador al filmului romanesc, fiind membra in multe jurii internationale. A primit, astfel, recunoasterea valorii filmelor sale, multipremiate in competitii de profil, desfasurate in Europa, Asia, America de Nord si de Sud, Australia. Presedinta a juriilor la Festivalurile de Teatru de la Teheran, Moscova, Munchen, Milano ori Tomar (Portugalia).
De asemenea, ample retrospective ale filmelor sale au fost organizate in Japonia (Tokyo, Kyoto), India (Madras), Iran (Teheran) si Canada (Montreal).

A primit aproape saizeci de premii nationale si internationale, carora, in 2009, li s-a alaturat si premiul Gopo pentru intreaga activitate. A primit aplauze si reverente pentru admirabila opera cinematografic desfasurata de-a lungul unei jumatati de secol.

Mai multe detalii se gasesc pe elisabetabostan.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s