Experiment: scobitori miscatoare

Exista anumite experimente care ii surprind nu doar pe copii, dar si pe oamenii mari. Un astfel de experiment este cel al scobitorilor care se transforma in stea – copilului i se va parea magic, iar prietenii tai adulti vor incerca imediat sa caute o explicatie pentru acest “truc”.

Este vorba despre un experiment simplu, cu foarte putine materiale, pe care il poti face oricand, chiar si atunci cand iei masa in oras.

Materiale necesare:

  • 5 scobitori
  • O pipeta sau un pai de plastic (de baut)
  • Apa

Indoaie la mijloc fiecare scobitoare, pana se rupe, dar fara sa se desprinda cele doua jumatati. Aseaza apoi cele cinci scobitori indoite una langa alta, ca in imaginea de mai jos.

Ia in pipeta sau in pai putina apa si picura cateva picaturi in mijlocul aranjamentului din scobitori, apoi priveste cu atentie ce se intampla: scobitorile incep sa se miste, incet, pana formeaza o stea.

Oricat de magic ar parea, exista o explicatie stiintifica: scobitorile sunt realizate din lemn uscat, iar atunci cand vin in contact cu apa, o absorb foarte repede, iar fibrele de lemn indoite se dilata si se indreapta. In aranjamentul acestui experiment, scobitorile rupte se imping una pe alta in timp ce se dilata, formand astfel o stea:

Daca vrei sa te convingi poti urmari filmuletul de mai jos:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s