Casa Experimentelor: Proiect pentru copiii cu deficiente de auz si de vedere

Casa Experimentelor: Proiect pentru copiii cu deficiente de auz si de vedere

„Stiinta pentru toti, pentru o viata mai buna” este un nou proiect lansat de Asociatia pentru Formare si Fundatia Orange. Prin program, copiii cu deficiente de auz si de vedere au ocazia sa descopere stiinta prin joc, la Casa Experimentelor.

Pana in luna februarie 2018, toate persoanele cu deficiente de auz si de vedere beneficiaza de acces gratuit la Casa Experimentelor, prin programare online pe site-ul institutiei.

Totodata, 80 din cele peste 100 de activitati de la Casa Experimentelor au fost ajustate, prin instruirea personalului si a voluntarilor pentru o mai buna interactiune cu beneficiarii, dar si prin amenajarea spatiului expozitional. Experimentele din cadrul noului proiect au fost testate de persoane cu deficiente de vedere si auz pentru a pregati cat mai bine vizitele copiilor care vor invata sa observe, sa adune fapte si sa traga concluzii ascutindu-le astfel gandirea legata de fenomenele intalnite in viata de zi cu zi.

„Odata cu accesibilizarea facuta, am reusit sa primim in Casa noastra copii cu deficiente de auz si de vaz. Decizia de accesibilizare a venit dupa o experienta trista, cand o familie cu un membru nevazator a venit aici, iar persoana respectiva a fost nevoita sa stea jos, pe un scaun, intr-un colt, pana cand toti ceilalti au vizitat Casa Experimentelor. Din acel moment, am hotarat ca este timpul sa fim si noi in randul centrelor stiintifice din lume, sa fim deschisi si acestui grup tinta. (…) Prin acest proiect, acesti copii au accesul gratuit, asiguram si transportul in Bucuresti. La fiecare exponat exista tablete, care contin fisiere audio si fisiere video adaptate nevoilor lor, pentru a explora ca toti ceilalti copii”, a spus directorul Casei Experimentelor, Gabriela Ionescu.

„Invatand prin joc, toti elevii au de profitat si invata mult mai usor vazand toata aparatura si tehnica de la Casa Experimentelor. (…) Acesti elevi, de la liceul nostru, avand dizabilitati, pot sa afle date despre fiecare aparat, printr-o tableta, fie ascultand instructiunile prin casti. Atmosfera este foarte placuta, elevii sunt foarte interesati si foarte incantati de tot ce este aici, pentru ei este o atmosfera magica, fascinanta, sa poata intra in contact cu toate aceste experimente. Sunt multe senzatii tactile si olfactive, care pe ei in incanta. Suntem impresionati de toate aceste aparate”, a declarat Dragos Visan, profesor la Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s