Experiment electrostatic pentru copii, cu baloane de sapun

Fizica poate fi super distractica, asa cum te-ai convins probabil urmarind experimentele pe care ti le-am prezentat de-a lungul timpului in sectiunea Experimente pentru copii.

Astazi iti mai aducem o dovada: un simpatic experiment electrostatic pentru copii, cu baloane de sapun, pe care sa-l incerci impreuna cu cel mic.

Iata ce materiale iti trebuie:

  • solutie de facut baloane de sapun
  • un pai
  • un bidon de plastic (PET) sau un tub de pvc
  • optional: o tava intinsa

Toarna putina solutie de facut baloane intr-o tava intinsa (sau direct pe masa), apoi ia un pai si sufla in solutie, sa faci un balon – va fi, de fapt, o jumatate de balon, lipit de suprafata pe care ai turnat solutia.

Ia bidonul de plastic si freaca-l de par de cateva ori. Este o metoda „clasica” si simpla prin care PET-ul se va incarca cu electroni din par, adica cu electricitate statica, negativa.

Apropie apoi bidonul de balon si misca-l incet deasupra lui, dintr-o parte in alta. Balonul va incerca sa urmareasca sticla, miscandu-se la randul sau.

Explicatia stiintifica

Cand apropii bidonul (incarcat cu electroni negativi) de balonul de sapun (incarcat cu electroni pozitivi), forta de atractie este atat de puternica incat face ca balonul sa se deformeze, incercand sa se apropie de bidon.

Iata si alte experimente asemanatoare: 

Fluturele, balonul si lectia de fizica

Magie cu sarma plusata

Truc simplu pentru copii: paharul magic 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s