Experiment colorat de cromatografie

Cromatografia nu este doar un cuvant excelent de jucat la Spanzuratoarea in pauza dintre ore, ci si o tehnica prin care se separa substantele chimice din amestecuri si pe care o poti folosi si tu, acasa, intr-un experiment inedit: facand fluturi colorati din filtre de cafea.

E unul dintre cele mai simple si mai frumoase experimente pe care le poti incerca impreuna cu copilul tau, observand cum se poate descompune o singura culoare intr-o multime de nuante de culori diferite.

Materiale necesare: 

  • filtre (albe) de cafea
  • pahare cu apa
  • markere de diferite culori
  • sarma plusata

Alege un marker si deseneaza un cerc in mijlocul unui filtru de cafea. Impatureste filtrul pe jumatate si apoi din nou pe jumatate, ca sa obtii o forma conica, apoi aseaza-l intr-un pahar cu apa, cu varful in jos. Desfa usor filtrul in asa fel incat acesta sa se sprijine de marginea paharului si asigura-te ca varful filtrului atinge doar putin apa (cercul desenat pe filtru trebuie sa fie deasupra apei).

Observa acum cu atentie ce se intampla: pe masura ce filtrul absoarbe apa din pahar, culoarea din marker se descompune intr-o multime de straturi de nuante diferite.

Repeta pasii de mai sus folosind si markere de alte culori. Desfa apoi filtrele colorate si lasa-le sa se usuce. Dupa ce s-au uscat impatureste-le sub forma de papion si leaga-le la mijloc folosind un fir de sarma plusata. Tocmai ai obtinut unii dintre cei mai frumosi fluturi cu aripi colorate prin tehnica cromatografiei.

Sursa: https://buggyandbuddy.com


Un comentariu la „Experiment colorat de cromatografie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s